O bataie la fund din dragoste sudeaza cuplul

spankBrad Sagarin de la Universitatea Northern Illinois din DeKalb si colegii sai au masurat nivelurile hormonului de stress – cortisol – la 13 barbati si femei la o petrecere sado-maso in Arizona, inainte, in timpul si dupa participarea / practicarea acestui gen de acitvitati. In timpul scenelor S&M, cortisolul a crescut semnificativ in cazul celor ce primeau stimularea, dar a scazut la normal in decurs de 40 de minute daca scena a decurs … normal (din punctual lor de vedere). Nu s-a inregistrat nici o modificare in cazul celor ce au pricinuit-o.

sado

La un eveniment S&M in Colorado, testosteronul a fost masurat in cazul a 45 de barbate si femei. A crescut semnificativ doar in cazul femeilor ce au “beneficiat” de stimulentele in cauza. Donatella Marazziti de la Universitatea din Pisa, Italia, spune ca aceasta crestere a nivelului testosteronului ar putea sa le ajute pe femei sa faca fata naturii agresive a activitatilor S&M, sau poate fi un alt semn de stres. In ambele studii, cuplurile ce au fost de parere ca party-ul a fost ok au inregistrat si o crestere a apropierii relatiei (extras din arhiva studiului comportamentului sexual DOI: 10.1007/s10508-008-9374-5).

80094_ca9Xu_Kxqve3qO4Z0_rZGZc4e

Este important de notat ca nivelurile ambilor hormoni au scazut la normal in cuplurile ce au savurat experienta, spune Marazziti. „cand experienta sexuala este consimtita nu este de fel stresanta, chiar daca este vorba de sex extrem.”

sadomaso1

Richard Wiseman, psiholog al Universitatii Hertfordshire din Hatfield, UK, adauga ca aproape orice activitate ce este “impartita” este probabil sa dezvolte apropiere interpersonala. „Nu trebuie sa fie vorba despre a-ti lega partenerul sau a-l strange cu cleme de sfarcuri, poate fi ceva extrem de simplu si normal precum a pregati impreuna masa sau a face impreuna curatenie in casa ca si pereche,” spune el.

una-scena-di-hostel-22764

Nick Neave, psiholog al Universitatii Northumbria, UK, spune ca rezultatele sunt interesante, dar studii viitoare ar trebui sa controleze si daca subiectii au ajuns la orgasm, acesta fiind asociat cu stresul redus si o crestere a hormonilor asociata cu legatura dintre parteneri si afectiunea.

Comentati?