Examen la creativitate

bubble coralExamen la creativitate

Ciorchini de struguri ce cresc intr-un mediu radioactiv? Oua modificate genetic ale unor specii marine ciudate neidentificate? Sau o ciuperca ce ar cere o vizita grabita la doctor? Nimic din toate astea. Este vorba despre uimitorii corali balon. Clatiti-va ochii cu niste imagini minunate. (foto: national geographic)

In Pacific si in unele zone din Marea Rosie, corali rotunzi pot fi gasiti intr-o varietate de specii, culori si forme absolut uluitoare. Isi mentin forma ovala in orele in care straluceste soarele (poate o deghizare sub forma de oua?), si-apoi se dezumfla la intuneric, scotandu-si la iveala tentaculele cu care vaneaza plancton.

coral2

Coralii balon sunt usor de recunoscut dupa bulele mari (sau vezici) pline de apa. Iubitori de lumina, coralii se umfla in timpul zilei si se dezumfla pe timpul noptii cand scot la iveala si niste tentacule cu care isi prind hrana.

Baloanele – de culoare alba, crem, verde crud, roz – protejeaza scheletul coralului. Intre timp, tentaculele lupta pentru spatiu si vaneaza plancton; il inteapa, il captureaza si il ucid.

Unele bule sunt atat de asemanatoare amprentelor incat ai impresia ca este urma lasata de atingerea Mamei Natura – cel putin oamenilor asa le pare; doar noi suntem atat de aroganti incat sa ne regasim in tot ce vedem in jurul nostru in lume.

wrinkle coral

In mod cert unele animale marine iubesc coralii balon, cel putin la fel de mult ca si noi – in special acelea suficient de mari pentru a nu fi parte din meniu – cum ar fi crabul urangutan sau acest mic crevete.

coral

Coralii balon adunati in acvariul meu virtual sunt cu totii Plerogyra sinuosa. Exceptie face acest remarcabil specimen de mai jos, ce nu este chiar un coral balon ci mai degraba seamana cu o ciuperca, euphyllia ancora, sau sa zicem un coral balon ancora.

coral fingers

Coralii balon sunt originari din vestul Pacificului si din regiunile oceanice indo-pacifice precum si din Marea Rosie. Aici au tendinta de a se dezvolta in arii protejate, zone de umbra cu curenti blanzi, de exemplu pe exteriorul sau in interiorul pesterilor, pe peretii lor.

coral brain

Aceste minunate organisme marine sunt favoritele scafandrilor in zonele respective, insa acestia trebuie sa fie atenti daca se scufunda singuri, tentaculele lor fiind capabile sa intepe pielea umana.

green bubble coral

Frumosi si inteligenti, coralii balon sunt deasemenea extrem de sensibili la schimbarile climatice cum sunt temperatura sau salinitatea. Pentru a le garanta viitorul in salbaticiebuie sa fie protejati de potentiale activitati umane daunatoare cum ar fi acostarea, pescuitul sau constructiile.

4 comentarii pe “Examen la creativitate

  1. pai se-apropie week-endul; cine te opreste?! sa nu-mi spui ca tot criza-i vinovata, ca nici macar nu trebuie sa-ti iei bilet! Poate doar albumele de fotografii mai la indemana, sau mai efortless (daca pot sa ma exprim asa), inchizi ochii si …
    swim simi, swim!

Comentati?