Terapie cu alcool

alcohol-drinksNu este o gluma! Administrarea alcoolului ar putea face parte din asistenta medicala de urgenta. O doza de alcool ar putea fi un tratament bun pentru cei ce sufera leziuni cerebrale, sugereaza medicii de la urgenta. La baza acestei sugestii sta faptul ca au descoperit ca este mai putin probabil ca oamenii sa moara daca au alcool in sange. Explicatia ar putea sta in faptul ca alcoolul reduce reactia de inflamare a corpului in urma unei raniri. Dar echipa medicala ce a venit cu aceasta teorie a subliniat faptul ca alcoolul poate cauza complicatii medicale si este el in sine cauza multor accidente. Expertii au avertizat ca oamenii nu trebuie sa interpreteze descoperirea ca o scuza pentru a bea si mai mult alcool.

Descoperirea unei mortalitati reduse din pricina traumatismelor cerebrale, in prealabil „tratate” cu alcool, conduce la ideea ca sunt crescute sansele ca administrand alcool pacientilor cu traumatisme craniene sa se imbunatateasca si rezultatele.

Cantitatea de alcool consumata pare a fi extrem de importanta – prea putin nu are nici un efect, prea mult si efectele benefice sunt pierdute, concluzioneaza studiile efectuate pe animale. Cercetatorii cred ca doza corecta de alcool scade sau chiar opreste inflamare si chiar distrugerea celulelor creierului, cunoscute si ca leziuni cerebrale secundare.

Studiile au fost facute pe 38.000 de pacienti cu traumatisme moderate, spre severe. Ca si la ultimele studii, Dr.Ali Salim si colegii sai de la Centrul Medical Cedars-Sinai Medical Center, din Los Angeles, au descoperit ca pacientii cu traumatisme craniene, ce erau beti in momentul accidentului, au avut mai multe sanse de supravietuire decat cei ce nu consumasera strop de alcool. Insa trebuie mentionat ca tendinta a fost spre pacientii tineri si cu traumatisme mai putin severe.

Pe de alta parte, pacientii cu alcool in sange sunt mai predispusi sa experimenteze complicatii in timpul sederii in spital. Cu toate astea cercetatorii spun: „constatarea mortalitatii reduse la pacientii cu traumatisme craniene si aflati in stare de ebrietate creste in mod ciudat posibilitate ca administrand etanol/alcool pacientilor cu accidente cerebrale sa imbunatatim rezultatele.”

In ciuda concluziilor cel putin curioase, mesajul poate fi acelasi: daca vrei sa eviti un atac cerebral, foloseste alcool cu grija si in cantitati moderate.

Profesorul Michael Oddy de la Brain Injury Rehabilitation Trust: „Cercetari suplimentare trebuie sa investigheze justetea acestei asocieri si a potentialelor implicari terapeutice”.

Dr. John Heyworth, Presedinte al Colegiului de Medicina de Urgenta, a spus: „Este un drum lung pana la a ne gandi sa dam alcool pacientilor cu probleme cerebrale. Dar daca in viitor, stiinta dovedeste ca ar putea fi benefic, vom lua in considerare aceasta varianta.”

Cert este ca, beat fiind iti cresti sansele de a fi implicat intr-un accident, in primul rand. Atunci cand judecata ne lipseste, ne putem pune in pericol.

Comentati?