Politia zboara

politia3Este o pasare! Ba nu, este un avion! Nu, este unitatea „zburatoare” a politiei din Florida in ale lor noi parasute antiglont cu care fac paragliding. Inca o poveste despre inovatie in actiunile politiei: o unitate a fortelor de politie din Florida special antrenata sa ia cu asalt cerul folosind paraglidingul. Ofiterii de la unitatea din Palm Bay zboara echipati cu statii radio, camere video si sisteme de localizare cu GPS la aterizarea la sol. Triciclurile ce le conduc ofiterii la sol sunt protejate antiglont.

Operatiunea cu nume de cod S.O.A.R, (Search Operations Aerial Response) este compusa din patru echipe puternice ce vor acorda asistenta ofiterilor de la sol ca o alternativa mult mai ieftina la elicoptere.

Cu o unitate de 18.000£ in posesia lor si alte cateva rucsacuri rezerva de 8.000£ pe cale sa le soseasca, ofiterii din Palm Bay sunt pregatiti sa faca istorie.

politia2

„Nu-mi vine in minte o alta unitate de politie din lume care sa mai faca ce facem noi” spune locotenentul Joe Eakins, care conduce unitatea cu baza in Florida. „Ca mai toti politistii de peste tot in lume, la un moment dat avem nevoie de asistenta aeriana si acum o avem astfel.”

Ofiterii de la S.O.A.R au fost antrenati pentru obtinerea aprobarii de la Autoritatea Aviatiei Federala din SUA. Cu Institutul National de Justitie din Florida acoperind costurile unitatii de parapanta si trainingul de 1.200£ pentru cei patru ofiteri, planul pentru echipa S.O.A.R este sa asiste in misiunile de cautare si salvare, fotografiind scenele infractiunilor si inventariind daunele.

„Zbor cu parapanta inca din Februarie 2007 si experientele mele mi-au dat ideea unei astfel de unitati,” explica locotenentul Eakins in varsta de 43 de ani. „Parapantistii sunt mult mai ieftini decat un elicopter ce costa sume cu 6 cifre, in timp ce aceasta unitate ne costa maxim £15/ora de folosire.”

Comentati?