Alb, verde, rosu – capitulare, invidie, viteza

De ce este invidia un monstru verde? Asocierea culorilor variaza de la cultura la cultura, asa cum fiecare limba sau dialect are colocvialisme unice ce sunt adesea neintelese sau isi pierd intelesul prin traducere. In multe culturi vestice sentimentele de invidie sau gelozie sunt asociate cu culoarea verde. In Germania sentimentul este mai degraba asociat cu culoarea galbena, dupa cum spune expresia “galben de invidie”, si este similar cu araba unde aceeasi asociere este facuta in expresia “fata i s-a facut galbena de invidie”.

Verde este adesea legat de crestere si fertilitate, aceasta creand o conexiune ilogica cu astfel de contraproductive sentimente ca invidia si gelozia. Aceasta asociere a aparut pentru prima data in sec.VII conform etimologistelor Judith S.Neaman si Carole G.Silver, cand cuvintele “verde” si “palid” erau adesea folosite schimbandu-se intre ele.

De ce este fluturarea steagului alb simbolul capitularii? Steagul alb este un semn de protectie recunoscut international drept armistitiu si incetare a focului, precum si cerere de negocieri. Este deasemenea folosit pentru a simboliza capitularea. Un steag alb semnifica tuturor ca se apropie un negociator neinarmat, cu intentia de a se preda sau cu dorinta de a comunica. Persoanele ce poarta sau flutura un steag alb nu vor fi atacate, dar nici nu vor deschide focul. Folosirea steagului alb drept capitulare este inclusa si in Conventia de la Geneva.

Prima mentionare a folosirii unui steag alb pentru capitulare dateaza de pe vremea Dinastiei Han (25-220 e.n.). In imperiul roman, istoricul Cornelius Tacitus mentiona un steag alb de capitulare in anul 109 en. Inainte de aceasta mentiune, armatele romane se predau ridicandu-si scuturile deasupra capului.

De ce este rosul Ferrari imaginea emblema a masinilor sport? Prima culoare ce vine in minte celor mai multor persoane cand isi imagineaza o masina rapida, sportiva este rosul. Este culoarea focului si este adesea asociata cu energia, pericolul, forta, puterea si determinarea, iar masinile sportive sunt adesea caracterizate astfel. Dar de ce masinile sport italiene, si in special Ferrari, sunt adesea rosii?

Cum sportul cu masini a aparut in Europa, fiecarei tari i-a fost repartizata o culoare. Verde pentru masinile englezesti, albastru pentru cele frantuzesti, alb pentru cele germane, galben pentru cele italiene si rosu pentru cele americane. Pentru ca americanii au esuat in a avea un impact considerabil in cursele europene, rosul a fost luat de italieni, in timp ce galbenul le-a revenit belgienilor. Este un mit ca masinile rosii sunt cele mai scumpe din punct de vedere al costurilor cu asigurarile, desi cifrele statistice nu au putut confirma faptul ca masinile rosii au o frecventa mai mare a coliziunilor sau a incalcarii regulamentelor.

De ce sunt institutiile de boli mintale vopsite in verde pal? La inceputul secolului 19 cand urbanizarea a devenit o realitate au inceput sa apara si cazurile de boli mintale. De cele mai multe ori un bolnav mintal nu poate adera la normele sociale si erau ostracizati pentru comportamentul lor. In Anglia in 1928 a fost introdusa ideea ca statul sa se ocupe si sa infiinteze o institutie de boli mintale, prima fiind First Middlesex County Asylum in West London, deschisa in 1831.

Institutul a fost initial gandit ca fiind in esenta o celula pentru bolnavul mintal ce trebuia tinut departe de restul societatii. Dar tot atunci a aparut si ideea unui tratament uman pentru pacienti, permitandu-le bolnavilor sa traiasca fara restrictii in interiorul institutiei.

Intre 1850-1860 in Statele Unite planul Kirkbride a fost introdus ca un fel de reforma pentru institutiile de boli mintale, o abordare arhitecturala diferita si un plan de tratament orientat spre o abordare mai morala, avand menirea sa aiba un efect curativ; mai mult aer liber, soare si camere confortabile pentru pacienti. Atunci se pare ca a fost si culoarea verde introdusa in institutiile mentale, pentru ca verdele reprezenta crestere, reinnoire, sanatate; a fost logic astfel ca Kirkbride sa includa elemente de design care sa ajute la buna dispozitie a bolnavilor. Zeci de ani mai tarziu ideea sa a fost discreditata si multe institutii au abandonat-o. Mult dupa era Kirkbride, in mod clar unele din conceptele sale au rezonat acolo unde trebuia, dar in mod special predominarea culorii verzi in cromatica – in special de interior a – cladirii.

4 comentarii pe “Alb, verde, rosu – capitulare, invidie, viteza

  1. Eram curioasa de ce Lamborghini este intotdeauna portocaliu ? in ce ma priveste, am vazut numai masini Lamborghini de aceasta culoare…

Comentati?