Harta culorii pielii

Harta culorii pielii

Pielea noastra are doua roluri importante: sa ne protejeze de radiatia periculoasa a razelor solare (UV) si in acelasi timp sa acumuleze suficient soare pentru a produce insemnate cantitati sanatoase de vitamina D. Datorita acestei nevoi, populatiile ce locuiesc in apropirea Ecuatorului si-au adaptat pielea la tonuri mai inchise pentru a fi capabile sa se protejeze mai bine de radiatiile ultraviolete, in timp ce aceia aflati la latitudini mai ridicate au pielea mai deschisa la culoare pentru a maximiza productia de vitamina D. Culoarea pielii este determinata de cantitatea de melanina, de pigmentul pielii si poate crea culori de la albastru pana la incolor ce dau pielii o aparenta rosiatica din cauza sangelui aflat dedesubt.

Harta culorii pielii

In timp ce culoarea pielii este determinata genetic, in afara bronzarii, in lumea moderna exista si alte „motoare” in spatele culorii pielii. Datorita globalizarii, tot mai multi oameni locuiesc in zone unde tonul pielii lor nu este „aliniat” la mediu. Aceasta mutare, ce a inceput odata cu colonizarile si sclavia, da o situatie interesanta antropologistilor ce studiaza cum pielea se adapteaza cand subiectul este plasat intr-un nivel nefamiliar de soare. Un exemplu interesant este Australia. Populatia indigena a Australiei are mai multe tonuri inchise de culoare comparata cu populatia europeana, dar si o incidenta mai mare a cancerului de piele.

Desigur, culoarea pielii este in continua adaptare si este interesant de observat cum va arata culoarea pielii noastre in viitor luand in considerare mutarile voluntare si constanta schimbare genetica datorata familiilor moderne mixte.

Comentati?