Ce este culoarea si cine ne coloreaza lumea?

Ce este culoarea? Cine ne coloreaza lumea? De ce este cerul albastru? De ce este focul galben? Ce cauzeaza culoarea extrem de intensa a safirelor si a smaraldelor? Ce au diamantele si curcubeul in comun? Exista vreo legatura intre culorile toamnei si pasarile flamingo? Iata unele intrebari ce au un singur element comun: culoarea.

S-a stabilit ca toate culorile din univers provin din doar 15 cauze fizice fundamentale. Acestea apar mereu si mereu, dand culoare lumii din jurul nostru. Unele cauze comune par a fi logice – de exemplu, atat becurile cu bulb, cat si lumanarile sunt colorate de incandescenta – altele sunt surprinzatoare – stiti de exemplu ca minunatele culori ale penelor paunului si bulele sunt ambele cauzate de interferente, de bruiaje?

Adaosuri infime de impuritati pot transforma transparentul corindon (oxidul natural de aluminiu) intr-un superb rosu rubin. Acelasi mecanism face smaraldele verzi si da culoarea in unele glazuri si smalturi.

Lumina apare atunci cand alte forme de energie sunt transformate in energie electromagnetica in intervalul spectrului vizibil. Diverse surse de energie emit lumina. Exploatam energie electrica pentru a face lumina in absenta luminii naturale, incalzind filamentul becurilor cu bulb, folosind electronii pentru a excita pudra ce captuseste tuburile fluorescente si folosind curent pentru a aprinde LED-uri.

Flacarile sunt produse prin reactia chimica de ardere, facand lumina provenita de la lumanari, de la flacarile focului si de la lumina multi-colorata a artificiilor.

Obiectele fierbinti, de la lava topita si fierul incins din forje, pana la soarele insusi, toate stralucesc intr-o gama de culori direct legate de temperatura. Aurora boreala este un spectacol magnific de lumina rezultat in urma ciocnirii vantului solar cu liniile campului magnetic al Pamantului, ce ii intriga si farmeca pe oameni de milenii.

Culorile soarelui, a corpurilor fierbinti, ale flacarilor, a luminii, aurora ai lumina electrica reprezinta o larga varietate de feluri in care energia este transformata in lumina vizibila pentru a ne colora lumea, si asa este facuta lumina. Voi incerca in curand sa va aduc cateva raspunsuri la intrebarile din deschiredea articolului.

Comentati?