Motivele ingrasarii

peter-driben-pin-up-girl-on-scaleSerenitatea, cea mai buna dieta

Dupa ce in urma cu nu foarte mult timp ni s-a spus ca unul din motivele pentru care ne ingrasam ar fi un virus, recent, un studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie ne dezvaluie ca mai exista un motiv pentru care acumulam kilograme (nu e valabil insa si pentru cei ce mananca cat pentru trei la o masa si considera fast-food-ul mai bun decat mancarea de-acasa): STRESUL!

Mancam mai mult cand suntem stresati? Unii dintre noi da. Insa pentru cei ce nu-si schimba obiceiurile de alimentatie si totusi acumuleaza kilograme, explicatia este urmatoarea: episoadele de stres pot cauza corpului nostru o stare de insecuritate, motiv pentru care intra intr-un asa-numit mod de supravietuire: metabolismul incetineste, mai multe calorii sunt stocate (pentru „combustibil”), iar hormonii de stres – cortizolul si leptina – fac obiectul unui dumping in regiunea abdominala, adaugand greutatii noastre kilograme in plus. Efectul stresului rezulta in marirea taliei si a fost de curand confirmat de catre studiul de care pomeneam mai devreme.

Cercetatorii au descoperit deasemenea ca talia doamnelor este afectata de mai multe tipuri de stres decat cea a barbatilor; la fel ca si problemele cu banii ori cu slujba, greutatea femeilor a crescut si din cauza stresului cauzat de dificultatile unei relatii, sau al sentimentului ca sunt captive in propria lor viata. Semnele de avertizare ca sunteti stresata: Pofta de alimente cu carbohidrati cum sunt pastele, chipsurile si ciocolata. Aceste alimente cresc in creier nivelul serotoninei care are un efect calmant asupra starii de spirit.

Ce e de facut?Pot fi folositoare reducerea stresului si tehnicile de relaxare, cum sunt meditatia sau yoga. Sau poate cel mai simplu ori sa devenim imuni la tot ce se intampla in jur

Dr. Eric Asher, medic generalist si director al unui club de fitness din Londra (The Third Space), spune ca exercitiile fizice regulate sunt cea mai buna abordare, pentru ca evident, nu doar reduc stresul crescand nivelul endorfinelor (hormonii bunei dispozitii) dar ard si caloriile.

Comentati?