10 predictii neimplinite

predictionPredictii precum … „expeditia noastra a fost prima, si fara indoiala ultima, ce va vizita vreodata aceasta localitate lipsita de orice profit.” Asa spunea in 1861 locotenentul Joseph Ives, dupa ce a vizitat Marele Canion, unul din locurile cele mai vizitate din SUA si din lume, si cu siguranta o minune a naturii … Predictii ce pareau pline de bun simt la momentul enuntarii lor s-au dovedit in timp rasunatoare esecuri. Iata zece dintre ele: (foto: listverse)

1.”Mai bine te-ai marita sau te-ai apuca de o munca mai potrivita pentru tine, de exemplu secretara, pentru ca nu ai alte talente”. Aceste cuvinte i-au fost adresate in 1944 de catre Emmeline Snively Marilyn-ei Monroe cand aceasta si-a cautat primul sau job de model.

1

In 1944 Marilyn Monroe divortase de un fotograf ce o incurajase sa aplice pentru agentia de modele Blue Book. Snively, ce era director al agentiei a refuzat-o spunandu-i ca ar trebui sa se faca secretara, si in plus ei au nevoie de cineva cu parul mai deschis la culoare. Astfel ca, dupa interviu Marilyn si-a decolorat parul de la brunet la blondul auriu ce i-a adus celebritatea. A semnat in final un contract cu agentia, si a devenit, evident, cel mai de succes model al celor de la Blue Book.

2.”Daca fumatul excesiv va juca vreun rol in cancerul de plamani, atunci pare ca va fi unul minor.” Sunt cuvintele doctorului W.C. Heuper, Institutul National de Cancer al SUA, in 1964.

2

In 1964 Raportul National al chirurgilor asupra fumatului si sanatatii din SUA incepea sugerand existenta unei relatii intre fumat si cancer, lucru ce avea sa se confirme 20 de ani mai tarziu in anii ’80. Astazi, este prea bine stiut ca expunerea pe timp indelungat la fumul de tutun este cauza principala a cancerului de plamani.

3.”A noastra a fost prima [expeditie], si fara indoiala va fi ultima, ce va ajunge vreodata in aceasta zona lipsita de orice profit.” Replica ii apartine Locotenentului Joseph Ives, dupa ce a vizitat Marele Canyon in 1861.

3

Un secol mai tarziu, 5 milioane de oameni viziteaza anual aceste locuri „lipsite de orice profit”, cu masina, in drumetii, cu avioane sau chiar pe raul Colorado insusi.

4.”Nu se va construi niciodata un avion mai mare” – a spus un inginer Boeing dupa primul zbor al lui 247, un avion cu doua motoare ce putea transporta 10 persoane.

4

Oare ce ar spune acel inginer astazi daca ar vedea cel mai mare avion de persoane construit vreodata, Airbus-ul A380? Airbus A380 care are 50% mai mult spatiu de punti decat rivalul Boeing 747 Jumbo, cu spatiu pentru magazine duty-free, restaurante si chiar o sauna, si poate furniza spatiu pentru 853 de persoane.

5.”Masini mai grele decat aerul care sa zboare?! Lucru absolut imposibil!” spunea in 1895 Lordul Kelvin.

5

Aceste cuvinte i-au apartinut Lordului Kelvin (matematician si fizician britanic, Presedinte al Societatii Regale Britanice) cu Orville si Wilbur Wright sa-si ia zburatorul construit acasa si sa-l duca pe dunele nisipoase de la Kitty Hawk, sa-i dea manivela motorului, si sa-si ia zborul in cartile de istorie.

6.”Calatoriile pe calea ferata la viteze mari nu sunt posibile din cauza pasagerilor, incapabili sa respire la viteza mare, pentru ca ar muri prin asfixiere” – Dr.Dionysys Larder (1793-1859)

6

Ar putea suna imposibil pentru Dr.Larder, profesor la University College din Londra in 1800, dar in 1939 realitatea avea sa-l contrazica odata cu primul tren de mare viteza care s-a deplasat de la Milano la Florenta cu 165 km/h. Din fericire nimeni n-a murit. Astazi aceste trenuri merg cu 200 km/h sau chiar mai mult.

7.”O racheta nu va fi niciodata capabila sa paraseasca atmosfera pamantului” – New York Times, 1936

7

10 ani mai tarziu, in 1946, prima racheta construita de americani avea sa paraseasca atmosfera terestra, lansata de la White Sands, atingand 50 de mile altitudine.

8.”Acest virus [HIV] este o pisicuta,” a spus Dr.Peter Duesberg, profesor de biologie moleculara la U.C. Berkeley, in 1988.

8

Pana in 2006, Programul Comun HIV/AIDS al Natiunilor Unite si Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimase ca AIDS a ucis peste 25 de milioane de oameni de la prima recunoastere a virusului pe 1 Decembrie 1981.

9.”Sa forezi pentru petrol? Vrei sa spui sa sapi in pamant incercand sa gasesti petrol? Esti nebun!” Asociatii lui Edwin L. Drake i-au refuzat sugestia in 1859.

9

Doar 150 de ani au trecut de la prima incercare de a sapa dupa petrol. Astazi intreaga lume incearca sa caute in cele mai inimaginabile locuri pentru a gasi aurul negru.

10.”Cred ca este o piata mondiala pentru probabil vreo 5 computere” – spunea Thomas Watson, Presedinte al IBM, in 1943

10

Ar putea suna ridicol acum, insa predictia a fost reala o vreme, cam zece ani dupa ce a fost rostita. Si cam asta este viata medie a unei predictii, sau cel putin ar trebui sa fie. Desigur, anii ’80 si aparitia PC-ului, au facut ca o astfel de declaratie sa para pura nebunie.

Comentati?