Liniștea

„Am găsit un comentariu interesant, copiat mai jos.

Nu știu ce să zic despre legea cu liniștea publică, nu-mi dau bine seama ce înseamnă respectivii 35 de decibeli. Sunt sigură că nu aș vrea să fie ca în Elveția, unde te ia vecinul la secție pentru că vorbești cu maică-ta pe Skype și nu ai voie să tragi apa la toaletă noaptea sau să speli vasele după niște ore absurd de devreme, dar mi se pare ok să fii rezonabil cu liniștea vecinilor tăi. Pe la noi prin Olanda se practică afișul în lift sau la avizier dacă ai de gând să petreci cu prietenii, seara. Ba chiar mi-a scris cineva happy birthday anul trecut, când am scris pe tablă că-i ziua mea.

Olandezii sunt relativ relaxați, mai ales că multe case sunt construite după o mare criză imobiliară care a produs o explozie de blocuri construite prost și care scârțâie ele din încheieturi. Și doar e o țară în care poți face grătar pe balcon, ca Becali la Mariott.

Nu știu pe unde se află situația în România, dar nu cred că legea asta ar transforma-o într-o Elveție. Mi se pare un început bun, care poate fi ajustat.

Cei mai buni pianiști oricum au multe de povestit despre draperii antifonice și vecini supărați pe ei peste tot, pe la orașele cu cele mai mari case.

„Cry me a river. In tara in care in fiecare bloc sunt cel putin 100 de arhitecti si tot atatea proiecte marete de transformare a casei in Casa Poporului pe interior, in tara unde e ok sa se faca 100 metri garduri la 12 noaptea in casa pentru ca sunt copii maica si se stie copii sunt asa niste animale salbatice imposibil de stapanit care la 12 noaptea trebuie sa isi exerseze metatarsienele pe gresie nu sa doarma, in tara in care ne spalam temeinic la 12 45 ca pana atunci ne-am uitat la Mircea Badea, in tara in care sharing is caring si muzica se asculta doar la maxim sa se bucure tot blocul de gusturile tale muzicale la orice ora, ca daca nu tresalta patul sub tine de la basul vecinului nu simti ca traiesti, in tara unde e ok sa lasi cainele sa latre in casa in continuu de la ora 9 la ora 2- 3 noaptea ca tu ai chef de bere cu baietii si nu ti-ai inchipuit ca un caine tinut singur in apartament o sa latre, intradevar…

In aceasta tara este o tragedie sa ne gandim ca traim intr-o comunitate. Guess what, daca blocul nu este izolat calumea si este prost construit si tu nu poti respecta niste reguli de bun simt si de baza sau nu te muta in el sau iti izolezi tu apartamentul. Te poti muta si la casa, unde poti bate si toba pana sar tigele de pe acoperis. Sigur ca iti poti chema amicii acasa sa bei o bere. Aaaa vrei sa te hahai pana la 2 noaptea? Ia matale uberul si mergi in centrul vechi ca blocul este cladire rezidentiala nu centru de activitati de entertainment. Mor de mila romanilor loviti in placerea lor de a face zgomot, cu gura, cu calcaiele si cu inepuizabila lor nesimtire. Aia din Elvetia au supravietuit atati ani cu niste reguli de baza. La noi nu se poate ca se umfla pipota in noi de la liniste …” – Ruxandra Taleanu

Comentati?