Puiul de somn ne face mai destepti

E vorba de motaiala de dupa-amiaza; ca e de 15 minute, de jumatate de ora sau chiar mai mult, un pui de somn dupa-amiaza (cel de care fugeam cand eram copil si pe care mi-l mai doresc posibil astazi, el dragutul – ne spun oamenii de stiinta) ne face mai destepti. Si eu care ii spuneam somnul de frumusete!

Conform unui articol dedicat acestui studiu “Un somn de o ora dupa-amiaza poate stimula puterea de asimilare a creierului si poate imbunatati memoria, aratand ca scurtele perioade de somn in timpul zilei te fac sa functionezi mai usor din punct de vedere intelectual.”

Cercetatorii au descoperit ca somnul de dupa-amiaza nu doar improspateaza corpul si mintea, dar ajuta creierul sa stocheze mai bine informatii si sa le sa acceseze cu mai multa usurinta, in special pe cele necesare muncii si studiului. Rezultatele au dus la concluzia ca somnul nu doar restabileste sentimentul de bine al unei persoane, dar este esential daca suntem in plin proces de invatare sau acumulare de noi informatii.

Totul se intampla in hipotalamus, parte a creierului care stocheaza temporar fapte pe baza amintirilor. „Este ca si cand desi Inbox-ul este plin de email-uri pana cand nu te culci si stergi email-urile ce nu-ti mai folosesc, nu mai poti primi altele” spune Dr. Matthew Walker, psiholog la Berkeley. Mai fascinant, studiul a descoperit ca mai ales copiii ce invata sa alcatuiasca propozitii este putin probabil sa isi aminteasca lectiile daca nu dorm dupa-amiaza.

Un comentariu pe “Puiul de somn ne face mai destepti

Comentati?