Singurul pod de iarba din lume

Podul suspendat de la Qeswachaka, din Cuzco, Chile, este realizat manual in fiecare an, dintr-o iarba locala numita Qoya.

Situat la aproximativ 100 de km de Cuzco, podul Qeswachaka a fost o data parte a unei retele de poduri, construite in timpul Imperiului Incas, dar in prezent este singurul de acest gen din lume. Se intinde pe 120 de metri peste raul Apurimac, la aproximativ 3.960 de metri deasupra apei; Qeswachaka (scris de asemenea Q’eswachaka sau Keswachaka) este construit folosind tehnica veche Qhapaq Nan a incasilor.

Podurile sunt construite din iarba si erau suficient de late pentru ca o singura persoana sa treaca la un moment dat. In cele mai vechi timpuri aceste poduri erau constant supravegheate si toata lumea care le traversa era monitorizata.

Un astfel de pod de iarba este realizat dintr-o planta locala cunoscuta sub numele de Qoya; fibrele podului Qeswachaka se deterioreaza rapid, iar comunitatile locale trebuie sa-l reconstruiasca in fiecare an. Circa 1.000 de barbati si femei, din diferite comunitati andine, se aduna la podul Qeswachaka in fiecare a doua saptamana a lunii iunie pentru ceremonia de reconstructie. Fire lungi de iarba Qoya sunt tesute in sase cabluri lungi si groase, care sunt legate si asigurate cu trunchiuri de eucalipt, ingropate la fiecare capat al podului.

Sa nu credeti ca posibilitatea construirii unui pod mai modern nu exista, dar un pod de iarba este o modalitate pentru comunitatile andine sa sarbatoreasca si sa-si onoreze stramosii dar si sa-si pastreze vii tradiiile vechi de secole.

Comentati?