Macabrele statui tanzaniene

Un lac alcalin letal din Africa transforma animalele si pasarile in statui de piatra. Cand Nick Brandt – fotograf – a vizitat Lake Natron, in nordul Tanzaniei, a fost socat de macabrele statui tanzaniene pe care le-a vazut aliniate pe tarm. A aflat mai tarziu ca erau animale reale calcifiate de apa alcalina a lacului.

Natron, care da si numele lacului, este un compus natural gasit in cenusa vulcanica. Este acelasi mineral pe care egiptenii obisnuiau sa-l foloseasca pentru a-si pastra mumiile. Alcalinitatea este similara cu a amoniacului cu un pH intre 9 si 10.5 iar temperatura apei este de 60°C. Niciun animal nu poate rezista acestui mediu caustic iar aventurarea in aciditatea lui este de obicei fatala. Imediat ce pasarile si liliecii plonjeaza in apele lacului Natron, mineralele incep sa le transforme pielea in piatra si sa le conserve exact asa cum erau in momentul final. Pasarile flamingo folosesc insulele de sare pentru cuiburi dar este un joc riscant asa cum o dovedesc si fotografiile. Numai nevertebratele, niste alge si cativa pesti traiesc in apropierea marginilor si supravietuiesc astfel.

„Ideea portretelor animalelor moarte in locul unde odata au trait m-a atras sa le fotografiez in seria Calcified,” spune Brandt. „Le-am gasit pe neasteptate – tot felul de pasari si lilieci – spalate de-a lungul tarmului lacului. Nimeni nu stie exact cum au murit dar se pare ca natura reflectata in luciul apei lacului le-a confuzat si, la fel ca pasarile ce se zdrobesc de ferestre, ele au plonjat in lac. Continutul alcalin le-a calcifiat cand apa s-a evaporat si ele s-au usucat. Le-am fotografiat asa cum le-am gasit pe tarm si apoi le-am plasat in pozitii „vii”, aducandu-le astfel la viata, asa cum erau. Reanimate, vii din nou in moarte.”

Lake-Natron

Lake-Natron2

Lake-Natron3

Lake-Natron4

Lake-Natron5

Lake-Natron6

Comentati?