Availability bias

Availability bias – de Vlad Mixich

„Ciudățenia asta cu Simona Halep care deși e una din cele mai bune jucătoare de tenis din lume la ora actuală, e în același timp criticată și cârcotită permanent de către feluriți compatrioți – e exemplul perfect a unei erori cognitive pe care fiecare dintre noi o facem frecvent.

Îi spune „availability bias” (traducere din topor: eroare de disponibilitate) și e un defect cognitiv al rasei umane folosit cu mare succes, inclusiv la noi în țară, de felurite emisiuni propagandistice și de politruci (de cele mai multe ori ca să manipuleze).

Halep joacă multe meciuri și pe majoritatea le câștigă, altfel nu ar reuși să ajungă atât de des în semifinale și finale. Când ajunge în aceste ultime faze întâlnește jucătoare fie foarte bune, fie în vârf de formă. Așadar o parte din semifinalele și finalele jucate de Halep sunt pierdute. Deși factual, Halep câștigă majoritatea meciurilor jucate: în fiecare din ultimii 4 ani a câștigat trei sferturi din toate meciurile oficiale jucate. Foarte mult.

Cu toate astea, sunt destui cei care nu o percep ca fiind o învingătoare. De ce? Pentru că eroarea cognitivă numită „availability bias”.

Băgăm de seamă la meciurile lui Halep atunci când prinde o semifinală sau o finală importantă. În rest, câți dintre noi (cu excepția fanilor dedicați) își amintesc vreun sfert de finală a lui Halep, ce să mai zic de optimi? Ne amintim în special meciurile ei importante, în care Halep nu câștigă atât de des tocmai pentru că sunt foarte grele fiind finale.

Și creierul nostru funcționează de așa manieră încât reține și își formează opinii în funcție de informația la care e cel mai des expus, chiar dacă informația asta la care e frecvent expus nu are NICIO legătură cu adevărul complet.
Sau, și mai simplu: într-un sondaj, majoritatea va răspunde că tornadele/uraganele fac mai multe victime umane decât astmul, deși astmul ucide de 20 de ori mai des decât o tornadă*.

Dar de câte ori ați văzut o știre la TV despre un om ucis de astm, și de câte ori știri despre tornade/uragane catastrofale? (am ales exemplul pentru că se potrivește și poveștii recente cu furtuna din București)
Așa se explică percepția unora despre Halep. Nu suntem noi românii mai răi sau mai cârcotași decât alții.
Suferim frecvent de erori cognitive fără să realizăm asta. Dacă suntem conștienți de existența acestor erori cognitive, le putem evita. Dacă nu… profită alții de ele, pe seama noastră.

[ *studiul este real și a fost descris de Daniel Kahneman în „Thinking Fast and Slow”]”
photo© stirileprotv

Comentati?