Ce culoare are cerul?

Ce culoare are cerul?

Fie ca ne uitam la el ca locul in care se „ascunde” divinitatea, fie ca vrem sa vedem pe unde zboara pasarile ori cum va fi vremea, ne ridicam adesea ochii spre cer. Si il vedem in tonuri mai tari ori mai „spalacite” de albastru. Nu v-ati intrebat niciodata de ce este cerul albastru? De ce nu e alb, pentru ca norii sunt cu totii albi? O s-o luam metodic. In primul rand stim ca soarele este o sursa de lumina extrem de stralucitoare – mult mai stralucitoare decat luna. In al doilea rand stim ca atomii de azot si de oxigen din atmosfera lasa lumina soarelui sa treaca prin ei.

Acest este un fenomen fizic ce se numeste difuzia Rayleigh, care lasa lumina sa se imprastie cand trece prin particule ce au un diametru de o zecime din lungimea de unda (culoarea) a luminii. Lumina soarelui este formata din toate culorile diferite de lumina, dar din cauza elementelor din atmosfera, culoarea albastra este imprastiata mult mai eficient decat celelalte culori.

Asadar, cand va uitati la cer intr-o zi senina, vedeti soarele ca un disc stralucitor. Albastreala ce o vedeti in rest este de la toti atomii din atmosfera ce imprastie lumina albastra spre voi. (Pentru ca lumina rosie, galbena, verde (si de alte culori) nu este dispersata la fel de bine, vedeti cerul albastru).

2 comentarii pe “Ce culoare are cerul?

 1. Eu stau si ma intreb:
  Ce distanta are cerul asta? (stiu ca nu poate fi masurata nici latimea nici lungimea.. nici grosimea.. nimic mai exact..)
  Ce stare de agregare are cerul? (nici asta nu poate fi spusa.. fiindca ceea ce vreti sa spuneti e de fapt altceva..)
  Ce culoare are cerul? (nu va sti nimeni vreodata.. atata timp cat nu il vede nimeni.. nu avem de unde sa stim daca are culoare ori este incolor)
  Daca nu vedem/atinge cerul.. de ce am crede ca exista? (Tu ca cititor ai creier.. chiar daca nu iti despici capul sa il vezi..)

  Deci cerul exista dar nu poate demonstra nimeni ce culoare are atata timp cat nu putem demonstra unde se afla. Straturile care protejeaza TERRA nu sunt considerate a fi CERUL..

  1. Prietene… intrebarile astea nu puteai sa le pui decat daca la scoala, in timpul orelor de chimie si fizica mancai seminte si ascultai manele la casti. Sau daca n-ai trecut niciodata prin scoala. Secolul 21…si tu ai cunostinte egale cu ale evului ediu? Incredibil!

Comentati?