Plimbare cu baloane colorate

Minunatul film de animatie „Up” mi-a zgandarit o curiozitate: oare de cate baloane cu heliu o fi nevoie pentru a ridica de la sol (si eventual muta din loc) o casa, asa … de-adevaratelea? Din fericire pentru casa mea (sau a altora, ca poate n-as fi riscat sa fac experimentul pe intregul bloc) mi-au luat-o inainte altii cu mai multe posibilitati. Tipii de la Wired si-au pus aceeasi intrebare … si deja au facut un studiu!

Pentru a verifica ce spune stiinta, revista a chemat in primul rand un specialist in mutarea de case vechi. El a stabilit ca structura ar trebui sa cantareasca in jur de 45 de tone. Apoi Wired si-a pus calculatoarele la treaba: conform articolului lor, daca folosesti baloane de 1 m in diametru cu un volum de 0,09 mc, ar fi nevoie de 105.854 baloane (conform estimarilor lor animatorii din Up au folosit 112.000 baloane).

In timp ce poate parea ciudat faptul ca tehnic este posibil sa muti o casa cu baloane de petrecere, ceea ce am gasit eu si mai ciudat este ca exista niste nebuni care practica si se bucura de „Cluster Ballooning”. In esenta, ei leaga un numar foarte mare de baloane cu heliu la un ham, isi pun si o parasuta (doar asa, pentru orice eventualitate!) si-apoi plutesc la inaltimi de 3.000-5.000 metri. Unele baloane au atins chiar si inaltimi de 6.000 de metri!

Comentati?