Oscar-urile lui 2017

Oscar-urile lui 2017

„Am promis o cronicuță, dar nu am avut foarte mult timp la dispoziție azi. Iar acum nu prea am talent. Dar, am să încerc.

Știi cum e cu Oscarurile? Îți zic eu. Imaginează-ți-l pe Forest Gump, pe o băncuță în Cișmigiu.
– Oscarurile, sunt ca o plăcintă. Care după ce-o mănânci, îți lasă un gust dulce-acrișor. Sau dulce-amar, după caz.
Cam așa sunt aceste premii. O plăcintă faină, pe care nu te obligă nimeni să o mănânci. Dar din care vrei să guști. Și la sfârșit, rămâi cu un gust.

Ce să zic. Ca și până acum, per ansamblu totul a fost bine. Vedete, frumoase și frumoși, atmosferă elegantă. Haine și hăinuțe. Moda de pe covorul roșu. Interviuri. Cadru de Hollywood. Oscar. Au fost câteva momente notabile și o să îți povestesc despre ele.

Deschiderea festivităților i-a revenit lui Justin Timberlake, care nu numai că a deschis cât se poate de bine, dar a și angrenat toată aula într-un dans vesel. Nu știu dacă vreodată, această festivitate a mai fost deschisă așa frumos. Excepțional.

Dar, legat de muzică, momentele nu s-au oprit aici. Au încântat audiența cu momente muzicale și Sting, John Legend sau Lin-Manuel Miranda. Iar dacă nu știi cine este ultima de pe rând, nu-i nici o problemă. Este cea care îi dă voce caracterului Moana, din animația cu același nume.

Despre momente spectaculoase, pot să povestesc o grămadă. Dar o să mă rezum la câteva care mi-au plăcut mie.
Prima și cea mai amuzantă, mi s-a părut aia cu parașutatul dulciurilor. Nu înțelegi, știu, dar îți explic. Dacă anul trecut Chris Rock a vândut prăjiturele cu cercetașele, anul ăsta, dulciurile au căzut din cer. La propriu. Cu niște parașute mici. Oaspeților li se ofereau dulciuri din ceruri. O chestie foarte faină și amuzantă în același timp.

Alt moment care mi s-a părut fantastic de fain, a fost o surpriză oferită unui grup de turiști. La un moment dat, în sală au intrat un șir de oameni. Oamenii, turiști, habar n-aveau că o să ajungă la Oscaruri. Și cum spunea o publicație azi: And the Oscar for best surprised tourist goes to…

Nu numai că a fost un moment cât se poate de fain, dar turiștii au pus un petec de culoare și normalitate asupra întregii festivități. Căutați momentul pe internet, vă promit că n-o să regretați.
Despre alte momente amuzante, se mai poate spune. Au fost o grămadă. Jimmy Kimmel a fost o alegere bună pentru rolul de prezentator și gazdă a show-ului. A susținut cât se poate de bine. Singurele derapaje pe care le-a avut, din punctul meu de vedere, au fost legate de prea multele trimiteri la Donald Trump. Și mult prea repetitiva bășcălie la adresa lui Matt Damon. Știu, el a încercat să fie un fel de Ricky Gervais. Dar nu i-a ieșit.
Alte momente memorabile au fost legate de discursurile de acceptare. Atât Casey Affleck cât și Emma Stone sau Mahershala Ali au avut discursuri frumoase, pe alocuri și amuzante, însă cel mai puternic mi s-a părut cel al Violei Davis.

La prezentarea nominalizărilor pentru cel mai bun documentar, a luat parte și Katherine Johnson. Dacă nu știi despre cine e vorba, îți spun eu. Este chiar cea după care s-a făcut filmul Hidden Figures. Matematiciana care a avut un rol extrem de important în proiectele NASA, descrise și ele în film.

Evident, nu cred că mai e nevoie să arunc în discuție asta, gafa monumentală de la premiul pentru cel mai bun film. Probabil câteva săptămâni, titlurile de pe primele pagini o să tot aibă legătură cu asta. Personal, cred că a fost premeditat. Am un déjà vu. Miss Universe? Steve Harvey? Dar, să nu ne lăsăm purtați pe valurile conspiraționismului.

La premii, nu mai e nevoie de alte descoperiri. Moonlight și-a atribuit premiul pentru cel mai bun film. Casey Affleck și Emma Stone au fost desemnați cei mai buni actori în roluri principale. Iar Viola Davis și Mahershala Ali cei mai buni actori în roluri secundare.

N-am să comentez alegerile academiei. Evident, eu aveam alte preferințe. Dar nu plâng nici cu ăstea.

Ah. Să nu uit. Piper a luat Oscarul! Cel mai bun scurtmetraj de animaţie. Piu piu.

Cam atât. Vă las să căutați pe internet. Vă asigur că aveți ce vedea. Cei dintre voi care nu ați văzut până acum. Momente sunt multe. Și foarte faine.

Per total, așa cum am spus la început, a ieșit bine. Văzut, plăcut, să mai vedem și la anul.

Pentru cei care n-au avut timp de stat noaptea cu ochii în televizoare, lista cu câștigătorii de Oscar, de anul ăsta. Revin mai încolo cu o cronică. Dacă mai am chef. (n.r. daca ati ajuns pana aici ati vazut deja ca a avut! 😀 ) And the Oscar goes to …

Marele încasator, La La Land. Nejustificat. Dar e doar o părere personală. Marele premiu Moonlight. Iar Casey Affleck și Emma Stone au plecat și ei acasă cu câte-o statuetă pentru roluri principale. Restul, mai jos.
Cel mai bun film: Moonlight
Cel mai bun actor: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Cea mai bună actriţă: Emma Stone (La La Land)
Cel mai bun regizor: Damien Chazelle (La La Land)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Viola Davis (Fences)
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (Moonlight)
Cel mai bun film într-o limbă străină: The Salesman (Iran)
Cel mai bun film de animaţie: Zootopia
Cel mai bun film documentar: O.J.: Made in America
Cel mai bun scurtmetraj: Sing
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: Piper
Cel mai bun scurtmetraj documentar: The White Helmets
Cea mai bună imagine: La La Land
Cel mai bun scenariu adaptat: Barry Jenkins şi Tarell Alvin McCraney (Moonlight)
Cel mai bun scenariu original: Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)
Cea mai bună coloană sonoră: La La Land
Cel mai bun cântec original: City of Stars – La La Land
Cel mai bun montaj de sunet: Arrival
Cel mai bun mixaj de sunet: Hacksaw Ridge
Cele mai bune efecte vizuale: The Jungle Book
Cel mai bun montaj: Hacksaw Ridge
Cele mai bune costume: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Cel mai bun machiaj şi coafură: Suicide Squad” – o cronica semnata de Sergiu Petre

sursa fotografiei: http://www.awardsdaily.com

PS:
DanaH: Dar apropo, plange-te si spune-mi care ar fi fost alegerile tale. In felul asta stiu sigur ca o sa vad niste filme bune, cu cele premiate m-am cam fript, Academia nu rezoneaza cu gusturile mele de la tara

Sergiu: Păi, la cel mai bun film, preferatul meu a fost Fences. Mi-a plăcut și Moonlight, Hidden Figures, sau Lion, dar dacă m-ai fi pus să aleg, îl alegeam pe primul.

La cel mai bun actor, aș fi mers cu Denzel. Care face un rol fantastic în Fences. La cel mai bun rol secundar, consider că alegerea e bună. Deși după mine, nici Jeff Bridges sau Dev Patel nu s-au descurcat rău. Dar Mahershala Ali s-a descurcat mai bine.

La cea mai bună actriță, cred că Emma Stone este alegerea corectă. La fel și la cea mai bună actriță în rol secundar, unde a câștigat Viola Davis. Deși, și aici aș fi pus premiul în balanță. Cu Octavia Spencer.

La animație aș fi ales Moana. Care parcă are un pic mai multe de zis față de Zootopia. Asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut Zootopia. Fistbump!

La cinematografie a câștigat La La Land, dar eu consider că a fost o egalitate cu Arrival. Nu mă pot decide.

La montaj a luat Hacksaw Ridge. Ce montaj?! Arrival, Hell or High Water, La La Land, Moonlight. Nici nu vreau să îmi imaginez ce înseamnă montaj în accepțiunea academiei.

Cel mai bun mixaj de sunet, tot Hacksaw Ridge. Iar nu sunt de acord. Dar printre nominalizații din categorie, doar La La Land ar fi putut concura serios la titlu.

Cam atât. Cred. Nu mai știu.

Ah. La efecte vizuale. A luat The Jungle Book. Ceea ce nu e rău. Era una dintre preferințele mele. Dar pe de altă parte, tot printre preferințe se situa și Deepwater Horizon sau Doctor Strange. Și dacă m-ai fi pus să aleg, cred că alegeam Doctor Strange.”

Comentati?