Fumage – Pictura cu focul

pictura cu foculDupa pictura cu vin, iat-o si pe cea cu foc. Focul nu transforma intotdeauna totul in cenusa, desi necazul care a lovit-o pe o prietena a mea in urma cu cateva zile a transformat o parte din casa ei in scrum. important este ca ea si fiul ei sunt intregi si nu au fost afectati fizic! Lucrurile se fac din nou, sanatatea si viata nu se pot inlocui la fel de simplu. (foto ©)

Nu sunt multi oameni pe planeta asta care pot face arta folosind focul. Dar Steven Spazuk este unul dintre ei, iar ceea ce face el se cheama pictura cu focul.

Am fost invatati de mici sa nu ne jucam cu focul, dar artistul canadiano-francez stie nu numai cum s-o faca ci si cum sa scoata arta din flacari si fumul lor. Tehnica lui se numeste fumage (in romaneste cred ca e fumaj) adica foloseste flacara pentru a innegri hartia de desen si face din rezultat opere de arta – pictura cu focul. Nu are nevoie decat de o lumanare sau o mica torta, apropie flacara de hartie si lasa fumul sa faca tot felul de urme pe suprafata ei.

Urmariti-l cum se joaca cu focul filmat de Patrick Peris, intr-un film behind the scenes care exploreaza spatiul creativ al lui Spazuk si ii observa procesul artistic pana la final – pictura cu focul. Fondul muzical este minunata „Fly” interpretata de Ludovico Einaudi.

Cum se realizeaza pictura cu focul? Ce-ti trebuie?

In cazul in care v-a placut ce-ati vazut, aveti mai jos si povestea lui: ganduri, idei si metode de pictura cu focul. Intr-o lume in care tehnologia ameninta inclusiv arta naturala, reala, documentarul urmator este o declaratie despre libertatea de a fi artist folosind numai ceea ce ai la indemana in slujba talentului tau.

Comentati?