Taramuri extraterestre pe Pamant

Taramuri extraterestre pe Pamant – Totul a inceput cu vreo sase milioane de ani in urma (in pliocen), cand o suprafata de 3.625 kmp s-a separat de Africa (de fapt, de supercontinentul Gondwana), in urma derivei continentelor. Atunci s-au creat un microclimat si un ecosistem unice, favorizand speciile endemice. Raiul botanistilor si al zoologilor a inceput sa fie populat de triburile arabe in urma cu vreo trei milenii, insa insula le era cunoscuta deja vechilor greci, care o numeau Dioscorida, si romanilor, care se raportau la ea ca la Dyo-Socor-Yahlas sau Dyo-Sotori.
Dintotdeauna, a fost un reper ca si obligatoriu pentru corabieri, pe insula fiind instalate, de-a lungul secolelor, mai multe faruri. Este mentionata drept escala pentru marinarii eleni in secolul I d.Hr., iar in 1507 este ocupata vremelnic de corabierii portughezi. Inaintea lor, insa, insula mai fusese vizitata de mercenarii lui Alexandru cel Mare, de legendarul Sindbad, ca si de Marco Polo, pe drumul sau de intoarcere din Extremul Orient. Pe la 1614, o exploreaza si olandezii, aflati in drum spre insulele Asiei, iar in 1839 devine parte a Imperiului Britanic, fata de care isi capata independenta, impreuna cu fosta Republica a Yemenului de Sud, in 1967. Astazi, face parte din Yemenul unificat, dar tancurile ruginite presarate pe insula amintesc faptul ca, pana in 1990, aici a existat si o baza militara sovietica.
Socotra este, de fapt, o uriasa rezervatie naturala (70% din suprafata insulei are acest statut oficial; de aceea aici se poate practica doar ecoturismul, constructia statiunilor turistice fiind interzisa). La sud de Aden, se afla un veritabil Galapagos al Marii Arabiei, paradis natural in care abunda specii rare ale florei si faunei, insa si o destinatie turistica aparte. Socotra este un mic arhipelag format din patru insule in Oceanul Indian, de-a lungul coastei de Est a Africii si la sud de peninsula Arabica, apartinand de Republica Yemen. Cercetatorii au descoperit ca in Socotra exista 800 de specii de copaci si flori, din care o treime sunt unice in lume. O vegetatie stranie face din aceasta insula un teritoriu al misterelor. „Sangele dragonului” sau „trandafirul desertului”, cea mai veche padure de arbori de tamaie …
Parca ai adormit in mediul tau cunoscut si cand te trezesti descoperi un loc in care vegetatia nu seamana cu nimic din ceea ce cunosti sau ai vazut vreodata. Totul (mai putin locuitorii) pare iesit parca dintr-o carte SF, plantele iau viata prin formele lor unice si te duc cu gandul la o rapire extraterestra si la scenarii vazute numai la televizor. Climatul este aspru, temperatura ridicata, aerul uscat, dar totusi vegetatia reuseste sa supravietuiasca.

Rezultat al indelungii izolari de Africa, Socotra a putut conserva nu mai putin de 300 de specii rare de plante, intre care multisecularul cinnabar (sau sangele dragonului, numit asa dupa rasina lui purpurie, care este folosita in industria farmaceutica si in cea chimica, dar si in activitatea unor lutieri celebri, incepand chiar cu Stradivarius), trandafirul desertului (Adenium obesum, care explodeaza in aprilie cu minunate flori roz gigantice; este practic un arbore care atinge 5 metri inaltime si atinge un diametru de pana la 3m, trunchiul fiind un rezervor nesperat de apa pentru aceasta zona cu clima aproape desertica), arborele de tamaie (la Homhil, pe platoul Hamadero, se afla cea mai veche padure de acest fel din lume, cu nu mai putin de noua varietati, de aici importand vechii egipteni pretioasa substanta folosita in ceremoniile lor religioase), diversele varietati de Euphorbia (sau al-djeeraz, cu o larga intrebuintare in farmacopeea populara).Din cele peste 100 de specii de pasari intalnite aici, 6 sunt endemice (faimoasa este Passer insularis – vrabia de Socotra), toate 6 fiind, din nefericire, pe cale de disparitie, iar alte 30 clocesc doar pe aceasta insula.

Vacile „crestine” provin din animalele aduse de portughezi la inceputul secolului al XVI-lea, iar caprele – a caror carne este folosita pentru diferitele festinuri religioase organizate pe insula – sunt descendente din cele importate de colonisti, de-a lungul istoriei, din Europa Occidentala si din Rusia.
De altfel, singurele mamifere originare de pe insula sunt… liliecii. Ca o curiozitate, nu exista nici un caine in zona, iar pisicile din Socotra sunt mult mai mari decat cele europene comune, ajungand pana la 10-12 kg. Se crede ca ele ar fi urmasele salbaticite ale unor pisici domestice aduse de colonisti. Dintre animalele Socotrei, civeta (un mic mamifer carnivor de marimea unei pisici) e utilizata de localnici intr-un mod surprinzator: dintr-o secretie a glandelor sale se produce o substanta inrudita cu faimosul mosc, utilizat de creatorii de parfumuri. Si 19 dintre cele 22 de specii de reptile sunt endemice, iar pe plajele insulei isi fac cuiburi testoasele.

Spectaculoasa e si diversitatea marina a apelor riverane, in care se disting recifurile de corali, cu precadere pe coastele nordice ale celor patru insule, dominate de coloniile uriase de Acropora. Cat despre pesti si crustacee, e suficient de amintit faptul ca fructele de mare si homarii uriasi constituie meniul obisnuit oferit turistilor, ce se pot delecta si cu sesiuni prelungite de scuba diving si snorkeling, in absenta rechinilor, extrem de rar semnalati in zona. Pestii care populeaza recifurile sunt multicolori; printre ei pestii-chirurg, Acanthurus dussumieri.


Pentru a completa scenariul de vis, insula are plaje lungi si nisip fin, pesteri de pana la 7 km lungime si munti ce ating cote de 1525 de metri inaltime. Numele de Socotra deriva dintr-o denumire sanscrita insemnand „Insula fericirii”. Desi populatia bastinasa depaseste cu putin 40.000 de locuitori, abia acum 2 ani guvernul Yemen a „plantant” primele drumuri dupa lungi negocieri cu UNESCO (deoarece Unesco a declarat insula Rezervatie Naturala).Imagineaza-ti ca prietenii tai ti-au facut o gluma si te-au transportat adormit pe insula: te trezesti intr-un loc in care vegetatia nu seamana cu nimic din ceea ce cunosti sau ai vazut vreodata. Iesite parca dintr-o carte SF plantele iau viata prin formele lor unice si te duc cu gandul la o rapire extraterestra si la scenarii vazute numai la televizor. Climatul este foarte aspru, temperatura ridicata, aerul uscat, dar totusi vegetatia reuseste sa supravietuiasca.Iata cateva imagini care definesc farmecul unic al Socotrei:

Socotra Island / Yemen

2 comentarii pe “Taramuri extraterestre pe Pamant

Comentati?