O mama devotata

Uite (si) de-asta mamele sunt asa de cool! O dovada care demonstreaza o mama devotata: acest vultur plesuv – simbolul national al SUA al cărui chip se vede pe monezi, bancnote si sigilii – infrunta zapada abundenta numai si numai pentru a mentine calde ouale depuse in cuib, pentru a-si proteja puiutii inca neiesiti din gaoace. Fotografiile sunt capturi dintr-o transmisie live a supravegherii unui cuib din Codorus State Park in Hanover, Pennsylvania in timpul unei furtuni de zapada ce a adus cantitati insemnate.

Aflat prin anii ’60 pe lista speciilor amenintate cu disparitia, stabilizat pe la 10.000 de perechi in 2007 datorita unui program de protejare extrem de bine gandit si aplicat, vulturul plesuv se hraneste (in timpul anului) cu pesti – somoni, pastravi; iarna insa, din cauza conditiilor meteo vitrege se orienteaza spre alte animale si trec la mamifere mici precum castori, pui de caprioara, iepuri si uneori chiar si cu alte pasari. Lupta lor pentru supravietuire este atent urmarita pe tot continentul, din Alaska si pana pe valea Mississippi-ului si cu ajutorul unei astfel de camere avem si noi astazi imaginile cu mama devotata.

Are o anvergură a aripilor de 2,5 m si traieste in jur de 30 de ani. Isi pastreaza caldura corpului iarna infoindu-si penele si hranindu-se suplimentar. O declar pe vulturita asta mama devotata a inceputului de an!

devotament3

devotament2

devotament1

devotament4

devotament5

2 comentarii pe “O mama devotata

Comentati?