Cum sa depistezi un mincinos

Cum sa depistezi un mincinos sau cum scrisul de mana te poate trada daca esti foarte zgarcit cu adevarul. Daca vrei sa stii cand cineva iti spune adevarul, uita de body language, de miscarea ochilor sau de alegerea cuvintelor. Aparent, adevaratul semn ce da de gol un mincinos sta in felul in care el sau ea scriu. Oamenii de stiinta pretind ca au descoperit o serie de indicatii in scrisul de mana al mincinosilor.

liar1Nu totul se afla in ochi: Cercetatorii spun ca modul cel mai simplu in care poti detecta un mincinos este sa-i analizezi scrisul. Ii descoperi pe mincinosi dupa cat de tare apasa cand scriu pe hartie, daca au linii mai lungi la terminarea literelor sau fac litere mai inalte decat cei ce spun adevarul. Diferentele sunt mult prea subtile pentru a fi observate cu ochiul liber, dar pot fi detectate cu ajutorul unui computer si a unui pad sensibil la atingere.

Autorii sunt convinsi ca studiul este in unul din stadiile incipiente, dar spun ca sistemul poate intr-o zi fi folosit pentru a testa veridicitatea cererilor de imprumut sau de despagubire in cazul accidentelor.

Cercetatorii de la Universitatea din Haifa, Israel, au intervievat 34 de voluntari pe care i-au rugat sa scrie doua scurte paragrafe, unul despre o amintire iar altul despre un eveniment fictional. Voluntarii au folosit un stilou electronic cu varf sensibil la presiune pentru a-si scrie amintirile si minciunile pe o hartie asezata pe o tableta electronica, ce le-a monitorizat si analizat stilul de scris.

“In cazul conditiilor scrisului mincinos, presiunea medie, lungimea cursei (lungimea literelor) si inaltimea au fost semnificativ mai inalte decat in conditiile adevarului gol-golut” spun cercetatorii intr-un articol din Jurnalul Psihologie Cognitiva Aplicata.

Psihologii sugereaza ca minciuna schimba scrisul de mana pentru ca forteaza creierul sa munceasca mai mult inventand fapte, interferand cu procesul scrisului normal. Profesorul Richard Wiseman, psiholog la Universitateaa din Hertfordshire, spune ca tehnica a fost promitatoare, dar ca trebuie testata pe o scara mult mai mare. “Stim ca oamenii ezita mai mult cand mint iar unele companii deja folosesc acest lucru in a observa cat timp le trebuie oamenilor sa completeze un formular de credit atunci cand completeaza un studiu online” spune el. Deasemenea puncteaza ca poligraful traditional nu este de incredere si ravaseste din punct de vedere psihic. Prin contrast, testul scrisului de mana este mai putin intruziv si poate fi folosit si la un interviu pentru un nou loc de munca.

Comentati?