Fenomenul exodului

„In ultimul an, am avut diverse experiențe cu fenomenul exodului romanilor in strainatate. De la barmanul din Baia Mare care îmi oferă statut VIP la un club exclusivist unde altfel as astepta 2h in ploaie afara, asta doar fiindca vorbim aceeasi limba, la antrenorul de Pillates din Brasov, acum la Virgin Active, care refuza sa vorbeasca in romana fiindca nu vrea sa-si strice accentul in engleza, la romani stabiliti in strainatate de 17-20 ani care iti ghideaza miscarile si te ajuta ca pe propria familie si pana la disperarea parintilor romani de a-si invata copiii sa vorbeasca corect in afara țării lor, infiintand scoli de duminica in apartamentele lor sau la biserica romana, cu puștii care absorb selectiv si episoadele amuzante de genul celei din fata vitrinei Halloween „Tata, uite un spider! Don’t be scared, nu e real”.

O mare parte din energie mi-o consum explicand strainilor care e diferenta dintre tigani si romani, justificand esecul societatii românești de a-i asimila, explicand cum este imposibila absorbtia lor in societate si cum Romania este coplesita de ei, incapabili sa se conformeze unui mediu de nivel acceptabil intelectual asa cum o confirma si articolul.

Ca deobicei cand emiti pareri absolute, te loveste Universul peste degete … si ieri, am întâlnit un Sales Manager ce lucreaza pentru una dintre cele mai mari companii de IT din lume, in jur de 25-28 ani, etnie indiana m-am gandit, nativ britanic după accent, unul dintre asa numitii High Talent ai colosului IT. O placere sa schimbi idei cu el. Dupa discutiile profesionale, trecem in zona personala si, cand ii spun ca sunt din Romania, nu se mai opreste din intrebari. Si el este din Romania! A fost adoptat de un cuplu britanic dintr-un orfelinat la inceputul anilor ’90, fusese abandonat imediat dupa nastere. Nu-si cunoaste familia, nu vorbește romana si nu a fost niciodata in Romania, ma intreaba daca l-as putea ajuta sa-si găsească parintii biologici. Țigan român.

Unde gresim cu ceilalti din etnia lui rămași in Romania? Cand si in ce punct au deraiat cateva milioane de tigani romani si nu reușim sa ii mai prindem din cadere, încât multi au tratament sub cel al maidanezilor si sunt sinonim cu gunoiul uman?

Dintre copiii tiganilor romani, care au acum pasapoarte ale diverselor tari in care s-au nascut in ultimii 20 ani, cati dintre ei vor ajunge manageri de top in corporații? Oare cum se va modifica perceptia asupra termenului de țigan român in urmatorii 30 de ani?” – Simina Ionescu

In loc de raspuns ori de concluzie la intrebarile Siminei, comentariul unei domnite L.D.: „În maniera asta de prezentare, numai spre rău se poate merge. Televiziunile nu promovează persoane care excelează, în orice domeniu ar face-o acestia. Țiganii au și oameni corecți, spălați, educați. Nu-i vezi promovați pe la televiziuni. Doar gunoiul se vinde, pentru ca asta cere publicul. Și, sa fim sinceri: nu doar țiganii se uita la astfel de emisiuni… Cred ca majoritatea telespectatorilor sunt romani.”

Un comentariu pe “Fenomenul exodului

Comentati?