Poarta cu dragon

Portarul este intotdeauna un dragon la aceasta poarta grea, indiferent ca e deschisa sau inchisa. Este Finca Güell, Pedralbes, Barcelona, Spania si este creatia lui Antoni Gaudi ce a primit comanda de la Contele Eusebi Güell.

Poarta cu dragon de la Pavilionul Güell

Güell avea o proprietate in districtul Les Corts din micul oras de Sarrià (acum parte din Barcelona), care a includea doua parcele de teren cunoscut sub numele de Can Feliu si Can Cuyàs de la Riera. Arhitectul Joan Martorell Montells, unul dintre profesorii lui Gaudi, a construit un conac in stil caraibane, ce se afla aproape in locul in care se afla Palau Reial de Pedralbes acum. Aceasta casa a fost numita Torre Satalia, astfel botezata de Jacinto Verdaguer, un prieten de familie. Gaudi a fost angajat pentru a remodela casa și a construi un zid de imprejmuire cu porți.

Gaudi a propus un design oriental, a planificat un perete cu mai multe porti ashlar, dintre care poarta principala fiind o grila din fier forjat in forma de dragon, cu ochi de sticla. Forma dragonului corespunde pozitiei stelelor din constelatia Sarpelui,

The other three entrances to the estate became obsolete with the construction of Avinguda Diagonal: one of them still stands outside the cemetery of Les Corts, although its iron grille has been moved to the Gaudí Museum in the Parc Güell; another was restored in 1982 by the University of Barcelona and installed at the Institut de Geologia Francesc Almera; while the third was demolished to make way for the Pharmacy faculty, but rebuilt in 1957 adjacent to this building.

Celelalte trei intrari ale proprietatii sunt: una dintre ele se afla inca in afara cimitirului Les Corts, desi grila de fier a fost mutat la Muzeul Gaudi in Parcul Guell; alta a fost restaurata in 1982 de catre Universitatea din Barcelona si instalata la Institutul de Geologie Francesc Almera, in timp ce a treia a fost demolata pentru a face loc facultatii de Farmacie, dar reconstruita in 1957 in apropierea acestei cladiri.

(sursa foto)

Comentati?