Cautarea

Cautarea unui prieten al meu, lupta lui cu faptul ca persoana „gasita” nu e disponibila, apoi situatia asta absolut imposibila – ca imi spune mie ca o iubeste pe ea si ca e singura pe care si-o doreste … Gandul asta imi statea in minte si ma cam macina cand am dat peste un gand al unui foarte fin observator – Vlad Eftenie, pur si simplu fix legat de cautarea noastra si de gasirea sau nu a raspunsurilor:

„Gandul acesta mi-a venit in autobuzul 300. Asez bine gandurile in transportul public 🙂
O iau mai larg insa, inainte: din fotografie am aflat ca momentul decisiv presupune recunoasterea spontana a unei situatii. Ascultand muzica sau citind carti, am aflat ca totul vine cu un inteles atunci cand esti pregatit sa intelegi, nu inainte. Am avut albume pe care am aflat cum sa le ascult abia peste ani de zile dupa ce le-am descoperit, carti – asemenea. Le vine timpul atunci cand esti pregatit sa le primesti, sa recunosti mesajul.

Asadar – spunem adesea cum incercam sa cautam Oameni, cum ar fi tare bine daca i-am si gasi. Ajungem inevitabil la concluzia ca acestia sunt greu de aflat. Stiu de la mine, stiu de la cei de langa mine, de la voi – cautarea acelor oameni e tare anevoioasa. Numai ca aceasta cautare fara gasire trimite cumva o parte a responabilitatii si asupra lor. Tu de cautat – cauti, dar poate nu se lasa nici ei gasiti asa cum vrei tu. Eu unul am resimtit adesea starea asta ciudata.

Asadar vin acum (in autobuzul 300 fiind 🙂 ) si cred ca ar trebui sa punem altfel problema: oameni sunt peste tot, ii vedem imprejur, ii intalnim in fiecare zi. Problema nu se pune, cred eu, in a-i gasi, pentru ca ei sunt deja acolo. Problema e sa-i Recunosti. Si atunci intreaga responabilitate a aflarii se intoarce la tine. Sa poti recunoaste – presupune sa decantezi o experienta cu intelesuri. Nu sa astepti din afara, cat sa cauti inauntru. Si atunci aflarea oamenilor potriviti devine un gest spontan, simplu, clar, luminos.

Cred ca asa e mai simplu de fapt. In Cautare e vorba de Rabdare, de Introspectie, de Observare, de Linistea de a asculta si de a te Asculta, de Concluzii juste, de Recunoastere, de Adevar.” – Vlad Eftenie

Comentati?