Haine din mucuri de tigari

Designerul chilian Alexandra Guerrero a experimentat ceea ce ar putea fi ultimul lucru la care te-ai putea gandi pentru un nou material din care sa faci haine: mucuri de tigari. La o prima vedere poate parea exagerat, curios, de neconceput sau doar o gaselnita pentru a atrage cititori cu un titlu de articol …

Dar absolut surprinzator este rezultatul obtinut: piesele de imbracaminte facute din mucurile curatate si trase in fire ce apoi au fost crosetate deocamdata arata absolut promitator, cool chiar!
Haideti sa vedem cum transformi gunoiul asta infect in textile purtabile. Priviti fotografiile de mai jos pentru a intelege procesul si a vedea modele de obiecte de imbracaminte.

Transformarea chistoacelor murdare in lana – Proiectul Mantis a inceput cand Alexandra Guerrero pregatea o teza de absolvire. Stiind deja de cantitatile impresionante de mucuri de tigari intalnite la tot pasul in Santiago de Chile, a inceput sa se gandeasca la utilitatea lor, si a venit cu o idee de a amesteca filtrul tigarilor cu lana pentru a crea un fir cu aspect de rustic ce ar putea fi impletit in toate felurile de articole de imbracaminte.

Desigur, punand mucurile de tigari in contact cu pielea nu este doar dezgustator, dar si potential periculos. Asa ca, inainte de a-si incepe proiectul, Guerrero i-a cerut inginerului de mediu Carolina Leiva sa faca un studiu prin care sa determine cat de pur ar fi materialul dupa curatarea mucurilor. Studiul a concluzionat ca filtrul din mucurile de tigari ar putea atinge un grad de puritate de 95%, care, conform designerului, inseamna ca ar putea fi sigure de purtat.

Procesul de purificare incepe cu trecerea mucurilor de tigari prin autoclave. Apoi au fost spalate intr-un solvent, trecute prin autoclave din nou, clatite si uscate, si apoi in final facute fire pentru a crea un material de aspectul lanii. Lichidul rezultat in urma procesului a fost donat pentru a fi testat ca insecticid biologic.

Imbracaminte si obiecte facute din mucuri de tigari reciclate – Pana acum designerul a creat o vesta, un poncho, o rochie, o palarie, si chiar un produs amestecat cu sapun pentru curatat (un produs de exfoliere). Textilele rezultate contin 20% material din mucuri reciclate, iar Guerrero a strans pana acum 5.000 de mucuri de tigari.

Aceasta ar putea fi solutia finala la uriasa problema a mizeriei provenite de la tigari (4,3 trilioane de mucuri sunt indepartate anual; ele abia incep procesul de degradare cam dupa 12 ani, si nu o fac niciodata in totalitate, conform ButtsOut).

Comentati?