Primavara arctica

Am impresia ca astea doua cuconite – Iarna si Primavara – se cam joaca cu noi si nervii nostri. Fac ceva experimente cuconitele, pentru ca in apele polare a venit deja primavara. Nu-i chiar ca la noi, dar are si ea ghioceii ei 🙂 Numai la noi nu sunt semne ca domnita asta are de gand sa se instaleze. Pe apele polare au aparut deja flori. Atunci cand aerul este mai rece decat apa fenomenul de cristalizare produce niste delicate flori din ace de gheata.

by Matthias Wietz001
Fotografie Matthias Wietz

Apa trebuie sa fie sub punctul de inghet, dar nu inca inghetata, iar imperfectiuni mici in gheata devin astfel nuclee ce vor forma flori in contact cu apa. Cam de marimea lalelelor, apar in special de-a lungul coastelor Arcticii si Antarcticii, in conditii calme, fara vant.

by Matthias Wietz01
Fotografie Matthias Wietz

Oceanograful Jeff Bowman a studiat acest fenomen in mijlocul Oceanului Arctic. La -8° Celsius aerul devine saturat si gheata se ataseaza pe imperfectiunile ghetii. Mici pene din ace de gheata incorporeaza in ele sare de mare si microorganisme precum algele. Este precum florile de gheata de pe geamurile noastre, doar ca in 3D.

by Matthias Wietz
Fotografie Matthias Wietz

Viata abunda in aceste flori de gheata in ciuda conditiilor ostile de mediu, ele continand in fapt de patru ori mai multe bacterii decat restul ghetii. Daca viata poate sa rasara intr-un astfel de mediu, extrem de sarat si extrem de rece, oamenii de stiinta spera ca poate aparea in cele mai neobisnuite locuri.

frost-flowers
Fotografie Matthias Wietz

Aceste flori sunt in primul rand tranzitorii si asta le face toata frumusetea. Indata ce gheata se ingroasa iar temperatura celor doua straturi se apropie (a aerului si a ghetii) florile dispar.

by juliana kusyk
Fotografie Juliana Kusyk

Comentati?