Limba germana este simplă

limba germanaO sa ma bata toti vorbitorii de germana, stiu asta! Cand or sa ma prinda! 😀 Am ureche pentru limbi straine, reusesc sa pronunt corect, fara efort; nu am exercitiul conversatiei pentru franceza si italiana – franceza in scoala si italiana acum vreo optsprezece ani un curs de trei luni la Institutul Italian. Dar germana, desi numele e al meu (nu-i luat de la un sot), mi-a fost imposibil s-o invat vreodata. Imi tot promit de vreo trei ani ca ma duc la cursuri, dar nu ma atrage deloc. Acum am si explicatia logica pentru care nu invat limba germana 😀

O persoană cunoscătoare a limbii latine şi obişnuită cu declinările, o învaţă fără mari dificultăţi. Profesorii de germană spun acest lucru la începutul fiecărui ciclu de studii. Se trece apoi la iniţierea în der, die, das, den, des, dem, etc., şi din nou se reaminteşte că tot restul este de o logică elementară.

Ca să ilustrăm aceste afirmaţii, să luăm un exemplu practic. Pentru început deschidem Manualul de Limbă Germană. Este un volum minunat, cu coperţi cartonate, publicat la Dortmund şi care povesteşte despre obiceiurile hotentoţilor (în germană: Hottentotten – observaţi cât este de simplu!).

În carte se relatează cum cangurii (Beutelratten) sunt prinşi şi închişi în cuşti (Kotter) acoperite cu o ţesătură (Lattengitter) care să-i ferească de ploi. Aceste cuşti se numesc în germană „cuşti acoperite cu pânză” (Lattengitterkotter) şi, atunci când conţin un cangur, ele sunt numite Beutelrattenlattengitterkotter.

Într-o zi, hotentoţii au arestat un asasin (Attentater) acuzat că ar fi omorât o mamă (Mutter) hotentotă, având un fiu cam prostuţ şi bâlbâit. (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeşte în germană Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.

Poliţia îl prinde pe asasin şi îl închide, provizoriu, într-o cuşcă pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadează. Imediat, toţi pleacă în căutarea fugarului şi, deodată, un războinic hotentot se întoarce strigând:
– Am prins asasinul (Attentater)!
– Care asasin? întreabă Şeful de Trib.
– Pe Lattengitterkotterbeutelrattenattentater, răspunde războinicul.
– Cum adică, asasinul din cuşca de canguri acoperită cu pânză? întreabă Şeful hotentoţilor.
– Păi, răspunde războinicul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater (asasinul mamei hotentote a copilului prostuţ şi bâlbâit).
– A, aşa da! răspunde Şeful de Trib. Puteai să zici de la început că l-ai prins pe Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentatter!

P.S. Mark Twain spunea: „Dumnezeu a creat eternitatea ca să am timp să învăţ limba germană”. Ganz richtig ? – Monica Vrânceanu

5 comentarii pe “Limba germana este simplă

Comentati?