Culorile tristetii

Nu toate cimitirele sunt gri, cenusii, grave. In aceasta postare il aveti pe cel din Chichicastenango, Guatemala. Cine-a spus ca in mod necesar mormantul trebuie neaparat sa fie trist ca sa ni-l amintim pe cel disparut? Sapanta este dovada inca palpabila ca se poate si altfel. Culorile tristetii nu trebuie sa fie neaparat cernite.

In Guatemala, Chichicastenango cimitirul este un loc fascinant. Cimitirul este pozitionat pe varful unui deal si este extrem de simplu de observat varietatea culorilor de la distanta. Desi poate vi se va parea vesel privirii, pentru localnici inseamna exact pe dos: fiecare culoare simbolizeaza o deja ireparabila pierdere.

culoarile tristetii

Conform vechilor traditii fiecare culoare are un inteles: alb este puritate si e destinata inmormantarii parintilor. Mamele sunt acoperite de turcoaz care inseamna protectie pentru femei. Baietii sunt acoperiti de bleu, fetitele de roz. Bunicii primesc galben care inseamna protectia solara asupra umanitatii.

Sarbatorile sunt de obicei tinute de localnici sau de preotii samani. Cea mai importanta zi este 1 Noiembrie (Ziua tuturor sfintilor). In aceasta zi mormintele trebuie sa fie curate, vopsite si aflate in stare buna. Este atat de importanta pentru ei aceasta data incat incep pregatirile cu doua saptamani inainte.

culorile tristetii

Comentati?