Dinamica schimbarii

Un montaj fotografic marca BBC, despre cum s-a schimbat lumea din cauza efectelor incalzirii globale. Veti putea compara singuri (si nici nu e foarte greu, e mai mult decat evident!) cum aratau in trecut si cum arata astazi cateva locuri de pe pamant: de ex. ghetarul Upsala din Argentina era odata cel mai mare din America de Sud, iar acum dispare cu o rata de 200 metri pe an.
1. In timp ce efectul actiunilor oamenilor asupra climatului global este inca subiect in plina dezbatere, semne fizice ale schimbarii mediului sunt peste tot in jurul nostru. Cativa oameni de stiinta spun ca o crestere a ritmului topirii ghetarilor este principala dovada a incalzirii globale.

Ghetarul Upsala era odata cel mai mare din America de Sud, dar astazi dispare cu 200 metri pe an. Alti oameni de stiinta spun ca micsoarea lui se datoreaza unor schimbari complicate in dinamica si geologia ghetii locale.

2. Fotograful american Gary Braasch a inceput o munca de documentare si colectionare de imagini ale schimbarii mediului inca din 1999. Cea de mai jos din stanga este din 1859 si are ca subiect corodarea ghetarului Rhone din Valais, Elvetia, si arata gheta cum coboara usor spre vale. In dreapta, in 2001, se scurtase cu 2.5km, iar „ciocul” lui se deplasase cu 450 metri in sus.

3. Unii dintre oamenii de stiinta prezic cresterea in violenta a furtunilor datorita incalzirii climatului, ce va aduce eroziuni ale liniilor de coasta. Fotografia urmatoare prezinta o sectiune a liniei de coasta de la Cape Hatteras in Nordul Carolinei / USA, fotografiata in 1999 si in 2004. Sudul Statelor Unite si regiunea Caribelor a fost framantata de o serie de uragane foarte puternice in ultimii ani. Cresterea nivelului marii va grabi deasemenea eroziunea coastelor.

4. Disparitia unor insule: alte zone ale lumii pot intalni schimbari mult mai drastice. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), un consortiu de cateva mii de cercetatori independenti, prezic ca nivelul marilor si oceanelor ar putea creste intre 9 si 88cm in secolul urmator. Asta ar ameninta insulele de inaltime joasa cum este Tuvalu in Pacific. Imaginile de mai jos, luate anul trecut, arata efectele unui flux mai ridicat decat de obicei.

5. Fara zapada: pe masura ce climatul se incalzeste, regiunile muntoase pot avea caderi de zapada din ce in ce mai mici. Fotografiile urmatoare prezinta Muntele Hood in Oregon in aceeasi perioada la sfarsitul verii in 1985 si 2002.

6. Mai multi paraziti: carabusii mancatori de lemn sunt cei ce beneficiaza de pe urma incalzirii climatului si se reproduc in numar tot mai mare. Iata mai jos dezastrul facut asupra molidului alb in Alaska de micii daunatori.

11 comentarii pe “Dinamica schimbarii

  1. O sa-ti treaca cu bicicleta rapid… Este imposibil de circulat cu bicicleta in siguranta in Bucuresti. Scapi o data, de 10 ori, de 100, dar pana la urma tot se intampla ceva rau.

  2. Stii, as vrea sa incerc. Mi-am cumparat deja o vestuta reflectorizanta sa o port tot timpul peste palton. Am si o geanta tip saculet.

    La cumparare, inteleg ca e preferabil sa cumpar un model modest, ieftin incit sa nu tenteze un furacios.

    Am stat mult in Amsterdam, sper sa functioneze si in Bucuresti ce am vazut acolo. Am deja multi prieteni care merg la servici cu bicicleta insa sint din zona IT si nu au nevoie sa fie imbracati strict business…

    Eu incerc ! Tine-mi pumnii 🙂

    1. A plecat într-un loc cu mai multă verdeaţă, da’ nu aia la care te gândeşti 😀 Lucrează în Regatul Unit.

      Şi aluzia fină am prins-o, da’ am descoperit unele postări care merită resuscitate.

      1. Of licuriciule! N-a fost o aluzie. Am descoperit mai demult ca resuscitezi anumite articole si din punctul meu de vedere asta e un lucru bun. Sunt o multime de chestii care merita citite/vazute si care mi-au scapat si asa capat o noua sansa sa le vad/citesc.

        In rest ma bucur ca Simina a scapat cu viata si sper ca se impaca bine cu multiculturalismul din UK. Asta cu multiculturalismul este aluzie!!! 😀 Stiu si un banc pe chestia asta…

        Q: What’s black and doesn’t work?
        A: Half of London

        😀

        pupicicicicii

Comentati?