Care ne sunt limitele morale

liars80% dintre salariati cred ca este OK sa furi de la de la locul de munca dupa cum ne arata un studiu recent. Patru din cinci persoane cred ca este ok sa sterpelesti de la birou.
Fascinantele dedesubturi ale „compasului moral” al britanicilor dezvaluie ca unul din trei a descarcat muzica ilegal de pe internet iar 13% au furat din magazin. Rezultatele studiului online facut pe 15.000 de personae sugereaza ca britanicul tipic este mai putin onest si mult mai confuz decat realizeaza multi, si arata deasemenea cat de mult variaza conceptul de onestitate de la o persoana la alta.
Opt din zece persoane ce au participat la acest studiu spun ca este neonorant pentru o femeie sa poarte o rochie la o petrecere inainte de a o returna magazinului si a-si lua banii inapoi; iar 43% cred ca este necinstit pentru cariera sa incerci sa convingi un batran aflat pe patul de moarte sa-ti lase ceva dupa moarte, schimbandu-si astfel testamentul.
Autorii studiului comandat de British Science Festival din Guildford spun ca rezultatele studiului pun serioase semne de intrebare despre limitele morale. Doctor Stefan Fafinski de la Brunel University spune: “legea se bazeaza pe presupunerea ca majoritatea oamenilor din societate au aceeasi idee despre ceea ce inseamna onestitatea”. “Studiul nostru pune sub semnul intrebarii aceasta ipoteza, iar ce am descoperit este ca exista o neintelegere printre oameni chiar si asupra situatiilor de baza cum ar fi gasirea unei sume de bani pe strada sau sterpelitul rechizitelor de la birou”.
Cercetatorii au invitat oamenii sa viziteze un website si sa urmareasca un video clip ce prezenta unul dintr-o serie de 50 de scenarii in care un actor descrie o activitate potential necinstita. Ei au inclus furtul din magazine, de la locul de munca sau mintitul in relatie. Voluntarilor li s-a cerut sa spuna daca actiunea a fost corecta sau daca ar fi condamnat persoana respectiva in cazul in care ar fi fost in pozitia s-o poata face. Oamenii au fost mult mai pregatiti sa inchida ochii cand s-au produs infractiuni impotriva unor mari companii sau organizatii fara chip.
In jur de 37% au raspuns ca a fost necinstit sa nu-i spuna vanzatorului ca a gresit si le-a cerut mai putini decat trebuiau sa plateasca, in timp ce 42% au recunoscut ca a fost necinstit sa rupa din manunchiul de broccoli la supermarket inainte de a fi cantarit. Sub o treime dintre ei au considerat necinstit sa pastreze banii gasiti pe strada, in timp ce doua treimi au considerat ca e ok sa ridice un bilet de loterie castigator ce nu le apartinea si sa ceara premiul.
Studiul a sugerat ca incercarile guvernului de a pirata muzica si filme pot fi condamnate. Doar 49% au considerat ca este necinstit sa urmaresti filme piratate si 58 de procente cred ca nu e in ok sa descarci muzica de pe Internet. In contrast, 97 de procente sunt de acord ca nu e cinstit sa iei un DVD din magazin fara sa platesti.
Femeile par a avea mai multa moralitate decat barbatii. Ele sunt mai oneste si recunosc faptul ca este necinstit sa furi rechizite de la birou, sa minti despre varsta pe site-urile de socializare sau sa cumperi haine doar pentru un eveniment si apoi sa le returnezi si sa ceri banii inapoi. Oamenii mai in varsta sunt deasemenea mai deschisi sa recunoasca activitatile necinstite decat tinerii. “Asta poate datorita faptului ca societatea devine din ce in ce mai putin onesta – sau ar putea deveni asa pentru ca pe masura ce acumulam averi devenim tot mai posesivi” spune Dr.Fafinksi.
Studiul i-a intrebat deasemenea pe voluntari daca au comis infractiuni marunte. Aproape doua treimi au recunoscut ca au luat pentru acasa din pixurile si post-it-urile de la birou, peste 44% au recunoscut “furtul oportunist”, o treime a admis ca a furat muzica sau filme, in timp ce o treime recunoaste ca a furat de la angajator. Aproape 13% au admis ca au furat dintr-un magazin, si 8 procente au recunoscut ca si-au mintit partenerul intr-o relatie.
Nu cred ca ne deosebim prea mult de ei, tot cam asa stam si noi la capitolul onestitate. Sau sunteti de alta parere?

Comentati?