Doua decenii de la aparitia mobilului

Pe 3 Aprilie 1973 Martin Cooper a vorbit la telefon in timp ce mergea pe strada in New York. La acea vreme era General Manager al Diviziei de Comunicatii Motorola. El a promovat ideea ca numerele de telefon nu ar trebui sa fie legate de locuri ci de oameni, iar ei ar trebui sa poata sa-si ia telefoanele cu ei oriunde se duc.

Cand Martin Cooper a efectuat acea prima convorbire telefonica nu a fost catre un alt telefon mobil. Nimeni nu mai avea telefon mobil. Si-atunci, pe cine-ar fi putut suna? A sunat un numar de pe o linie fixa, numarul sefului competitiei la AT&T Bell Labs. Motorola a reusit sa bata Bell in cursa pentru prima companie care sa faca telefonul celular personal sa functioneze. Lui Cooper i-a reusit. Ganditi-va cum s-a simtit seful de la AT&T Bell Labs cand l-a auzit pe Cooper sunandu-l de pe zgomotoasele strazi ale Manhattan-ului.

Acel prim telefon era atat de greu incat a fost adesea descris ca fiind cat un pantof sau o caramida. Cantarea 1,13 kg. Cooper glumea cu prietenii si colegii ca pentru a vorbi de la acel telefon trebuie sa fii scurt si concis: cine-ar fi avut forta sa-l tina la ureche pentru povesti interminabile?

Cooper, astazi in varsta de 82 de ani lucreaza inca in comunicatii si are intotdeauna cu el, peste tot, telefonul mobil. Insa nu modelul din 1973. ­čÖé

Motorola Dyna-Tac modelul din 1973:
Dimensiuni: 9 x 5 x 1.75 inches
Greutate: 1,13 kg
Fara Display
Autonomie: 35 minute
Termen de incarcare: 10 ore

„Cum mergeam eu pe strada in timp ce vorbeam la telefon, sofisticatii new-yorkezii ramaneau cu gura cascata la vederea cuiva care in timp ce se deplaseaza are o convorbire telefonica. Amintiti-va ca in 1973 nu existau telefoane fara fir, iar telefoane mobile nici atat. Am efectuat numeroase apeluri, inclusiv unul in timp ce traversam strada vorbind cu un reporter radio din New York, probabil unul din cele mai periculoase lucruri din viata mea”.

Lui Martin Cooper i-au trebuit 10 ani pentru a reusi sa puna pe piata telefonul mobil. Motorola a reusit sa-l introduca in circuitul comercial in 1983, pretul de vanzare fiind $3.500. Au mai fost necesari 7 ani pana la primul milion de clienti in SUA.

UPDATE: Pretul exact a fost 3.995$ la momentul respectiv. Actualizat, ar insemna astazi circa 9.000$, aceasta fiind doar valoarea sa de productie la acel moment.

Comentati?