Cum suntem “programati” in fata tentatiei

Cand vine vorba de tentatii, barbatul si femeia sunt „programati” diferit.

Tentatia poate fi oriunde, dar este vorba despre cum femeile si barbatii reactioneaza la flirt si care este efectul lui asupra relatiilor lor. Intr-un nou studiu, psihologii au determinat tendinta barbatilor de a se uita la partenerele lor intr-o lumina mult mai negativa dupa ce cunosc o femeie singura si atragatoare. Pe de alta parte, femeile muncesc mai mult, trag mai mult pentru relatia lor dupa ce cunosc un barbat disponibil si atragator.

Barbatii ar putea sa nu vada in flirtul cu o femeie atragatoare ca o amenintare pentru relatia lor, in timp ce femeile o simt amenintata. Cercetatorii au aflat ca femeile isi protejeaza relatia mai mult cand un barbat atragator intra in tablou, dar barbatii reactioneaza diferit, ei respingandu-si partenerele dupa ce au cunoscut o femeie atragatoare si disponibila. Barbatii pot invata sa reziste tentatiei gandind ca flirtul cu o femeie atragatoare le poate distruge relatia, spune PhD John E. Lydon, membru al Universitatii din Montreal.

Cercetatorii din sapte laboratoare de experimente folosind drept subiecte ale studiului 724 de heterosexuali, barbati si femei, au vrut sa vada cum barbati si femei implicati in relatii serioase reactioneaza cand o alta persoana atragatoare intra in combinatie.

Intr-unul din studii, unui grup de 71 de barbati nevinovati i-a fost introdusa o femeie atragatoare. Aproximativ jumatate dintre barbati au intalnit o femeie „singura” ce a flirtat cu ei. Cealalta jumatate a cunoscut o femeie „indisponibila” ce pur si simplu i-a ignorat.

Imediat dupa aceasta interactiune, barbatii au trebuit sa completeze un chestionar in care erau intrebati cum ar reactiona daca „partenera lor romantica” ar face ceva ce i-ar irita, ca de exemplu ar minti despre motivul pentru care anuleaza o intalnire sau ar dezvalui o picanterie stanjenitoare despre ei. Barbatii ce au intalnit femeia atragatoare si „disponibila” au raspuns in procent de 12% ca ar fi mai putin susceptibili de a-si ierta perechile. In contrast, 58 de femei au fost puse intr-o situatie similara. Aceste femei, ce au intalnit un barbat aratos si „disponibil”, in proportie de 17,5% au declarat ca sunt mai degraba inclinate sa le ierte partenerilor lor comportamentul nepotrivit.

„O interpretare a acestui studiu este aceea ca barbatii sunt incapabili sa reziste tentatiilor. Noi nu subscriem acestei concluzii. In schimb, credem ca barbatii pur si simplu interpreteaza diferit aceste interactiuni, decat femeile” spune Lydon. „Parerea noastra este ca daca o femeie atragatoare si disponibila ar fi o amenintare pentru relatia lor, probabil ca si-ar proteja relatia”.

Folosind scenarii de realitate virtuala in ultimul experiment, cercetatorii au vrut sa vada daca 40 de barbati pot invata cum sa nu flirteze cand intra in contact cu femei atragatoare, daca in prealabil au elaborat un plan sau o strategie. I-au indemnat astfel pe jumatate dintre ei sa isi imagineze ca vor fi abordati de o femeie atragatoare. Au fost apoi instruiti sa puna pe hartie o strategie pentru a-si proteja relatia, acestia fiind cei mai probabil dispusi sa se distanteze de o femeie ce le face avansuri. Lydon mai spune ca femeile, pe de alta parte, n-au nevoie sa fie invatate sa-si cenzureze reactiile atunci cand sunt in apropierea unui barbat atragator. „Femeile sunt invatate sa fie prudente la avansurile unui barbat” spune Lydon. Aceste rezultate arata ca barbatul, chiar si atunci cand este implpicat in relatia sa stabila, tot are nevoie de strategii pentru a si-o proteja. Rata de success a acestor strategii poate ca nu este 100% dar este probabil sa fie semnificativ mai mare decat daca barbatul nu este avertizat de consecintele specifice actiunilor sale”. Barbatii si femeile sunt programati diferit atunci cand vine vorba de tentatie.

Comentati?