Vascul de Craciun si nu bradul de Craciun – by taradininimamea
Pasii spre randuiala se fac incet, incet. Influentele lumii orasului asupra lumii satului, altfel spus influentele culturii occidentale asupra culturii traditionale incep sa fie constientizate. Si a venit vremea ca aceste informatii sa fie stiute de cat mai multa lume. Sa reintram in matca!
Pana pe la 1900 in mai toate provinciile romanesti simbolul Craciunului nu era, asa cum s-ar crede, bradul, ci il reprezentau ramurile verzi ale vascului. In toate zonele tarii se stia ca vascul adus in casa de Craciun cheama norocul si belsugul, indeparteaza certurile si ajuta la mentinerea armoniei in familie speriind bolile, ghinionul si spiritele rele.
In Romania primul brad de Craciun a fost impodobit in 1866 in palatul princepelui Carol I de Hohenzollern. Incepand de atunci romanii au preluat acest obicei. Si s-a ajuns la ceea ce cu totii stim ca se intampla: un macel inconstient al brazilor, un gest inconstient de a „sarbatori” mutilat bradul care la noi are o semnificatie profunda.
El este un arbore magic prezent la nastere, casatorie si mai ales la moarte, ghidand sufletul spre taramurile vesnic verzi. Dar simbolistica bradului necesita un studiu amplu.
Asadar, sa redam bradului atentia si respectul cuvenit iar Craciunului sa-i reintoarcem vascul ce-l insotea de mii de ani. Nu numai ca renuntam la o crima ecologica, dar incepem sa ne rostuim, sa patrundem tainele zestrei stramosesti pline de sens si comori.
Simbolismul vascului se pierde in negura mileniilor, dar ii vom dedica un studiu aparte. E drept, ne-am atasat de imaginea bradului. Imi amintesc de bucuria copilariei cand traiam clipe magice, impodobind bradul. Si stiu ca sunt milioane de copii fascinati de prezenta acestui arbore etern. Dar sunt convins ca putem gasi calea ideala atat de a ne explica noua, cat si celorlalti ce este firesc sa facem. Si – poate – decat sa aducem un brad in casa pentru a bucura copiii (si copilul interior), mai bine i-am duce pe ei la brazi sau le-am planta la nastere un brad, cum se facea odata, infratindu-i pentru restul vietii. Si decat sa avem o relatie cu acest arbore magic o data pe an, am cauta mai bine sa intelegem simbolistica si darurile nepretuite ale bradului. Am creste nesperat de mult si am intelege altfel frumusetea si simplitatea vietii.
Intr-o lume betonata este greu, dar tocmai de aceea merita tot efortul nostru!