Schimbam prejudecati cu arta?

L-am regăsit pe Nae Caranfil după mulți ani. Ultima dată vorbeam în direct la radio despre succesul filmului Filantropica. De atunci au trecut anii, iar Nae Caranfil a rămas fidel calității și nu cantității. Când l-am sunat era tot la filmare. Sau, aș spune eu, la film mare: „Closer to the Moon”. Notați-l. Filmul e în faza finală, astfel încât am avut timp să împărțim o cafea și o discuție, ambele extrem de agreabile. Interviul va apărea în Revista Millésime, numărul de vară. Un scurt fragment:



Nae Caranfil:
„România are o creștere de prestigiu datorată și, în bună măsură, calității filmului românesc din acești ultimi zece ani. Țin minte că acum chiar vreo zece ani, la Chicago, am proiectat „Filantropica” pentru un public format din românii din diaspora. Și la final a venit un domn distins și a pus o întrebare pe care, de multe ori, românii plecați afară și foarte sensibili la ideea de „țărișoară” o pun: „De ce această imagine jalnică a României? Cui îi face un serviciu? Sau cui îi face un deserviciu?” Iar întrebarea distinsului domn era: „Cum să mai poată el convinge americanii să viziteze România, când eu arunc o asemenea anatemă asupra imaginii ei, cum o fac prin filmul „Filantropica”? Și am tăcut o secundă, pentru că instinctul îmi spunea să-i răspund „Domnule, eu nu sunt agenție de voiaj.” Dar nu i-am spus asta, i-am spus așa: „Vreau să vă pun și eu o întrebare. Ați văzut filmul „Nașul”? „Da”. „Și l-ați văzut înainte de a pleca din România?” „Da.” „Și v-a plăcut?” „Extraordinar film”. „Și cum ați putut să emigrați în Statele Unite după ce ați văzut un film care vă arată imaginea crimei organizate extinsă la un teritoriu atât de imens cum e America?”

Până la urmă, pot artele să schimbe percepții și prejudecăți?

N.C. În aceeași măsură în care științele o pot face, familia… Nu cred că se pot generaliza astfel de lucruri. Nu, nu vreau să schimb pe nimeni. În general, oamenii pe care reușești să-i schimbi te urăsc. Așa că e mai bine să stai în banca ta și să te schimbi pe tine din când în când.”

Comentati?