Topul bautorilor de vin rosu

Red WineIata un mod ingenios de a prezenta diferitele niveluri de consum de vin rosu (in 2006) sub forma aceastei harti! Pacat ca nu exista o legenda care sa furnizeze contextul (prin litri consumati pe tara, o clasificare si cateva explicatii)!

De ce luxemburghezii au avut un consum neobisnuit de vin rosu in 2006? A fost oare Jubileul Marelui Duce, poate? Sau poate firava industrie locala a avut vreo “insufletire” in 2005? Si de ce Brazilia este atat de firava prin comparatie? Oare nu are gigantul sud-american o industrie proprie a vinului? E greu de imaginat ca brazilienii, iubitori de sieste lungi sa nu aiba macar cultura consumului de vin.

Dar oare ce inseamna toate aceste cifre? Daca sunt litri pe cap de consumator pe an, atunci luxemburghezii nu s-au scufundat in vin, iar 0.17 litri consumati de brazilieni sugereaza o mult prea mare sobrietate de care chiar nu pot fi suspectati.

bundle of grapes created by Alexandre Suannes

Aceasta harta ne arata de fapt consumul relativ de vin. Separat de mai-sus-amintitii luxemburghezi (ce par a fi campionii mondiali), alti pasionati par a fi francezii (deloc surprinzator), italienii (deasemenea nicio surpriza nici aici), urmati de portughezi, elvetieni (pariez ca nu va gandeati la ei), croati, spanioli, danezi, austrieci, greci, argentinieni, georgieni si unguri.

Lasati in urma de o intreaga grupa de consumatori medii, urmeaza consumatorii mici precum polonezii, paraguayenii, rusii, bosniacii, japonezii, libanezii, estonienii si israelienii.

Unele din concluziile mai elocvente:
· Consumul de vin rosu poate avea variatii uriase chiar si intre tarile vecine. Paraguay este un consumator modest, Uruguay unul urias. Poate ca cel din urma are o industrie in timp ce celalalt nu?!
· Apoi din nou Chile are un binecunoscut sector viticol, dar este un consumator micut. Poate din cauza ca tot ce produce, exporta?! Alte tari cu istorie in domeniu, sau macar un climat adecvat viticulturii sunt deasemena consumatori mici.
· Germania este un urias producator, insa ca si consumator este unul mediu. Oare nemtii prefera vinul alb?
· Consumul redus de vin rosu nu trebuie sa va induca in eroare! El nu inseamna automat consum redus de alcool. Bauturile locale ar putea pur si simplu sa detina o mult mai mare cota de piata. Rusia, de exemplu, este un consumator mic de vin rosu. Nu acelasi lucru se poate spune despre vodca!

Harta asupra careia ne-am oprit este opera designerului grafic brazilian Alexandre Suannes, creata pentru Expand, un producator/importator de vin dinBrazilia.

Comentati?