Cea mai mica biblioteca

mica bibliotecaExistau in urma cu ceva ani asa numitele biblioteci de cartier, cu sedii absolut ciudate – de exemplu pe la parterul blocurilor intre o saormerie si un supermarket non-stop – insa zau ca, cel putin acum cand au disparut cu toatele, acum cand la un targ de carte se cumpara carti doar pentru ca sunt la 5 lei bucata, as prefera sa mai fi supravietuit si cele de cartier. Din pacate, acest lucru – la noi cel putin – nu mai este posibil. Dragostea de carti insa, si nevoia de a le tine cat mai aproape fara sa investesti in ele, ii face pe unii sa caute solutii.
Satenii din Cunning au gasit un mod neobisnuit sa invinga lipsa de biblioteci din zona lor prin transformarea unei vechi rosii cabine telefonice intr-un oficiu de schimb pentru carti. Fosta cabina a fost transformata in ceea ce se poate numi cea mai mica biblioteca britanica, iar acum gazduieste 100 de titluri. Satenii s-au adunat impreuna pentru a configura micuta biblioteca dupa ce biblioteca lor mobila a fost desfiintata.
mica biblioteca
Lectura placuta: Cabina telefonica, acum biblioteca, gazduieste de la titluri de carti de gatit la clasici si supertitluri de carti pentru copii.
mica biblioteca1Consiliul parohial a achizitionat cabina, un design Giles Gilbert Scott K6, pentru 1£, iar rezidentii din Somerset of Westbury-sub-Mendip au pus rafturile de lemn in interior si au donat din cartile lor.
„Ne-a depasit asteptarile” spune consilierul parohial Bob Dolby pentru The Guardian. „Cifra de afaceri este rapidă şi există o serie buna de carti, totul de la cartide referinta la biografiile şi superproductii.” „Este o idee atat de buna” spune Angela Buchanan, rezidenta a localitatii. „Cea mai apropiata biblioteca se afla in Wells, 4 mile distanta, asa ca daca nu vrei sa mergi pana in oras, dar ai ramas fara ceva de citit, este grozav ca poti folosi noua biblioteca”.
mica biblioteca2„Tot felul de carti interesante pe rafturile micutei biblioteci – manuale, carti ilustrate, romane bune.” Micuta biblioteca este deschisa in fiecare zi, 24 de ore, iar noaptea este luminata. Exista un control regulat din care poti sti sigur ce titluri se afla in miscare si care sunt mai putin „circulate”. Acestea sunt apoi transportate la un magazin de caritate pentru a lasa loc unei colectii noi, proaspete.

BT a primit 770 cereri din partea comunitătilor locale pentru a „adopta un chiosc” şi pana în prezent 350 de vechi cabine telefonice au fost transmise la consiliile parohiale.

Comentati?