Ce se premiaza: fotografia sau povestea?

De sapte ani, „The Smithsonian magazine” organizeaza in fiecare an un concurs fotografic. Cele cinci categorii sunt: Altered Images, Natural World, Americana, Travel si People. Anul acesta au primit peste 45.000 de fotografii din 105 tari, si daca va plac cele castigatoare puteti vedea aici si restul fotografiilor selectate.

Castigatoarea concursului si a marelui premiu este „Young monks from Myanmar” a lui Kyaw Kyaw Winn (Yangon, Myanmar) facuta in Aprilie 2007, in Bagan, Myanmar.

Winn a calatorit la nord de orasul sau natal, in Yangon spre tinuturile vechiului Bagan pentru a surprinde imaginea acestor tineri calugari Budusti in Templul Shwesandaw. „I-am gasit aprinzand lumanari si rugandu-se. Calugari gasesti peste tot in Myanmar. Nu mi-a fost deloc greu sa-mi aleg subiectul” spune Winn.


Fotografia de mai sus apartine lui Laurie McAndish King si este fotografia castigatoare la categoria Natural World. „Am mers jumatate de lume in cautarea de noi experiente si subiecte inedite, insa aceasta fotografie imi va aminti mereu de frumusetea din propria-mi gradina”. Fotografia a fost surprinsa in Gradina Botanica din Mendocino County, zona unde locuieste cand o broscuta se odihnea pentru o clipa intre frunzele unei plante.

La categoria „People” castigator este ungurul Csaba Meszaros din Budapesta cu al sau „Newsstand salesman”. Fotografia a fost facuta in Februarie 2009, Budapesta, Ungaria.

Meszaros isi aminteste ca erau vremuri cand lumea statea la coada la ziare, iar pentru el, aceasta fotografie, este – trist – un semn al vremurilor prezente. „Astazi media electronica este mult mai importanta iar interesul in print este in cadere libera. Vanzatorul are suficient timp liber sa citeasca ceea ce vinde. Cu douazeci de ani in urma asa ceva era de neimaginat.”

Categoria „American” a fost castigata de Debra Vanderlaan (Lake Worth, FL) si grupul ei de maicute menonite. Fotografia a fost facuta in Iunie 2009, in Parcul National Smoky Mountains.

Desi detine o camera sofisticata, Vanderlaan avea doar un aparat normal „point-and-shoot” cand a surprins aceasta scena. Din fericire. „Daca as fi folosit lentilele sau un focus manual al unei camere mult mai complexe as fi pierdut frumusetea acestei fotografii” spune ea.

Categoria „Travel” l-a avut castigator pe Bernardo Medina (Houston, TX) si al sau „Ulong river”, din Octombrie 2007, China.

„Dealurile Karst din provincia Guangzi, China mi-au umplut capul cu minuni. Am stat acolo pierdut in atmosfera, in cautarea unui peisaj primitiv de o frumusete mai putin frecventa in timp ce cuvinte linistite se repetau la infinit, in mintea mea: suntem doar calatori pe acest pamant” spune Medina.

Castigatorul categoriei „Altered Images” este Martin Alejandro Bordagaray (Concordia, Argentina) cu o fotografie facuta in Septembrie 2008, in Salto, Uruguay. Bordagaray se intorcea acasa dintr-o calatorie in Salto, Uruguay, cand a zarit o oaie pe un deal.

„Am oprit masina, am luat camera si am incercat sa ma apropii de ea fara sa o sperii. Animalul a ramas neclintit in lumina apusului suficient de mult pentru a o fotografia, iar apoi am adaugat norii si contrastul”.

Categoria „Readers’ Choice” il are ca si castigator pe Conway Liao (Brooklyn, NY) si ai sai „The nomads of Tagong” , fotografie facuta in Iunie 2009, in Kham, Tibet.

„Am petrecut doua zile cu nomazii din Tagong in provincia Sichuan, China. Nu am avut apa curenta si am mancat verdeturi salbatice si ciuperci culese de pe camp. A fost cea mai uimitoare experienta ce am trait-o vreodata, iar aceasta fotografie imi aduce aminte cat de simpla si fericita poate fi viata” povesteste Liao.

Comentati?