Multumesc pentru gunoiul dvs.

Este adevarat ca exista cate un cumparator, acolo, in piata, pentru tot si absolut orice. Si tot la fel de adevarat este ca gunoiul unuia este comoara altuia. Cele doua afirmatii duc (in cazul nostru) intr-o singura directie:
Un artist vinde cuburi de plastic pline de gunoi de pe strazile din New York. Ei, ce parere aveti: este un proiect inteligent ce a fuzionat cu un serviciu public? Incearca artistul sa-si faca un nume cu aceasta ticnita idee? Sss…au el pur si simplu incearca sa faca un ban cinstit „transplantand” gunoiul new-yorkez turistilor iubitori de suveniruri?

Cu secole in urma era foarte putin gunoi, iar „resturile” ramase de la una sau alta erau ingropate in pamant sunt astazi indicii vizuale fascinante dintr-o viata de mult disparuta. Gunoiul de astazi este mult mai usor de gasit, in special in jungla urbana a New York-ului, unde e greu sa faci zece pasi fara sa vezi gunoi pe jos.

Insa artistul Justin Gignac inca vede povesti chiar si in omniprezenta si vrea sa demonstreze ca, chiar si gunoiul (fie el format din deseurile Manhattan-ului) cu un design inteligent poate fi arta. Gignac vinde cuburile de plastic cu gunoiul din Big Apple pentru $50 bucata. Sunt chiar editii limitate, la pretul de $100 cu cutii ce contin in interiorul lor gunoi de pe Yankee Stadium sau din Noaptea de Revelion.

„Vand gunoi. Am cutreierat strazile New York, culegand gunoiul de peste tot. Dupa ce am umplut sacii cu permise de metrou, bilete de pe Broadway, si alte gunoaie din NYC am umplut cu atentie cuburile de plastic. Fiecare cutie este unica si nu va mirosi sau nu va curge. Cuburile sunt apoi semnate, numerotate si datate, facandu-le perfecte pentru oricine vrea propria bucatica din peisajul NYC” a declarat Gignac pentru Geekologie.

Pentru unii – in special new yorkezii – munca lui Gignac pare un testament bizar al faptului ca exista un cumparator pentru absolut tot ce-ti imaginezi, indiferent cat de lipsit de valoare poate parea. Insa pentru cei care New York-ul este o tinta extrem de indepartata, aproape mitica moderna metropola ar putea fi o felie un pic cam ciudata a unei vieti total diferita de a lor.

Poate ca e o combinatie intre o groaza de kitch si un pic de Andy Warhol – spun specialistii – (Andy Warhol fiind cel mai reprezentativ artist al curentului Pop Art din SUA), insa cu siguranta este un succes de vreme ce peste 1.200 cuburi cu reziduurile NYC au fost vandute in 25 de tari, in afara celor vandute in 41 din statele americane. Insa la urma urmei, poate ca o parte din ceea ce colectionarii au platit este totusi un serviciu public: mai putin gunoi pe strazile unuia din cele mai magnifice orase ale lumii.

Comentati?