Se mai intampla si lucruri frumoase in capitala

Descopera Parcul Ioanid:
Lector: Anita Sterea, Victor Grecu

Descoperirea parcului are loc Sambata 20 August, intre 6:00 pm si 8:00 pm. Plecarea din fata Carturesti – Strada Verona. Costul calatoriei in compania unuia din cei doi lectori: 30 ron, 25 ron pentru studenti. Daca va intereseaza, inscrierile se fac la: contact@victoriei.ro

O plimbare in zona parcurilor Ioanid si Icoanei este ca o intoarcere in perioada Belle Epoque din Bucuresti. Conform legislatiei monumentelor de arhitectura nu numai o casa este considerata monument, ci intreaga zona este considerata tesut rezidential traditional tipic – unicat, cu un fond construit de valoare arhitecturala ridicata.

Librarul si editorul George Ioanid a cumparat terenul in 1856 de la marele aga Pana Babeanul pentru 2100 de galbeni. Inainte zona fusese una din multele “gradini” din Bucuresti, cunoscuta sub numele de Gradina Breslea (1830-1869), mentionata ca atare si in “Ciocoii vechi si noi” unde este scris că locuitorii Bucureştiului din clasa de mijloc «deprinşi de mult timp cu viaţa orientală cea plină de lene şi poezie, vara se adunau la grădinile Breslea, Cişmigiu … Acolo fiecare … cap de familie îşi întindea masa şi împreună cu casnicii şi amicii, beau şi mâncau; apoi începeau a învârti hora strămoşească şi danţurile cele vesele…». Constantin Bacalbasa scria despre aceasta gradina in “Bucurescii de altadata”: “O gradina de margine de oras unde se faceau petrecerile, unde mergea lumea sa chefuiasca, unde se intalneau amorezatii si unde cantau printre tufisuri lautarii”.

Dupa ce Ioanid devine proprietarul gradinii si o trasforma, un jurnalist francez descria zona în „Journal de Bucarest” astfel: „Nu departe de Palatul Regal, la doi paşi de străzile cele mai frecventate din Bucureşti se întinde un vast domeniu care într-o altă ţară ar valora milioane şi care chiar aici are o mare valoare. Pe el se află o locuinţă încântătoare, într-un stil original, în genul celui elveţian, apoi o imensă grădină sau mai de grabă un parc plin de pomi exotici şi indigeni, o viţă de vie magnifică, un parter ce conţine florile cele mai rare şi mai frumoase, o grădină plină de legume bine cultivată. Toate apartin dlui G. Ioanid, un simplu librar, ce a dobândit toată această proprietate cu preţul muncii sale.”

Pana in 1910, in zona fostei livezi Ioanid, care se afla intre Strazile Polona, Dumbrava Rosie, Aurel Vlaicu si Bulevardul Dacia, s-a construit un ansamblu rezidential, format din 25 de locuinte luxoase. Cei interesati sa cumpere in aceasta zona erau doctori, avocati, oameni politici sau membri ai vechilor familii boieresti romanesti. Apar nume ca: Adina Costinescu, sotia liderului liberal Emil Costinescu, Elena Sturdza-Scheianu, Simona Lahovary, familia Olanescu, Matei Bals si Zoe Manu, Vintila Bratianu.

Din punct de vedere stilistic, majoritatea vilelor construite in aceasta zona in a doua parte a sec XIX si prima jumatate a secolul XX, sunt ori in stilul national romanesc, ori in stilul eclectic, la moda in Europa in acea vreme, academiste sau romantice. Parcul a fost inspirat de arhitectura romantica, in maniera gradinilor anglo-chineze, cu pavilioane, lac, mici piatete etc., dar arhitectul-autor este necunoscut. Vilele au fost realizate de arhitecti cunoscuti precum Petre Antonescu, Ion Berindei, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud, Ion Mincu, Paul Smarandescu etc.

Ce vom vedea in aceasta expeditie culturala:

Parcul Ioanid, Bulevardul Dacia (zona ambasadelor si vilelor somptuoase), Scoala Centrala de Fete, Biserica Icoanei, Biserica Anglicana, Piata Gogu Constantin Cantacuzino, Vila Elena George Cantacuzino, O casa boiereasca – Casa Elisabetei Moscu, Vila Constantin R. Geblescu, Vila Elena – Sturdza Scheianu, Str Dumbrava Rosie, Parcul Icoanei.

Fundatia Calea Victoriei

Informatiile de mai sus sunt preluate din cartea Lotizarea si Parcul Ioanid.
(foto: vreausieu.ro)

Comentati?