Catel de instanta

Dezbateri aprinse in sistemul juridic din SUA din pricina unui catel prezent la depunerea unei marturii intr-un caz de viol: Rosie este primul catel de instanta aprobat din punct de vedere judiciar in America, la New York. Ea a participat activ in cadrul unui proces in care o fetita de 15 ani a depus marturie impotriva tatalui ei pe care l-a acuzat ca a violat-o.

Rolul catelusei, animal special antrenat cu rol de „tampon psihologic” in procese sensibile, a fost acela de a oferi suport psihic copilei, posibil afectata emotional in timpul declaratiilor. In momentele dificile ale declaratie micutei Rosie se apropia de ea si se gudura la picioarele ei. Fetita chiar a luat – la un moment dat – catelul in brate.

Rosie, un golden retriever, are rol de caine de terapie. Este special antrenata pentru a linisti persoanele intens emotionate sau agitate. Atat procurorul de caz, cat si aparatorii au catalogat-o pe Rosie ca fiind adorabila, dar un pic cam baloasa. Procesul s-a incheiat cu condamnarea barbatului.

Nu toata lumea insa a fost de partea lui Rosie. Avocatii barbatului condamnat, in contestatia depusa la instanta superioara, au aratat ca pe cat de draguta a fost catelusa, pe atat de nedrept a fost procesul „motivat de faptul ca dragalasenia si actiunile catelului au fost de natura sa infesteze libera perceptie a juratilor” si ca a existat riscul ca „patrupedul in mod mecanic sa se fi gudurat pe langa fetita care depunea marturia, indicand in mod fals o presupusa stare de anxietate a copilului”.

Concret, arata avocatii apararii, fetita putea sa minta in vreme ce se juca cu catelul, iar juratii din proces sa nu poata sesiza acest lucru tocmai din cauza atentiei diminuate de prezenta patrupedului.

Stiam ca blanosii sunt escroci sentimentali, dar nu pot sa cred ca oamenii mari s-au gandit ca un copil abuzat ar fi putut specula momentul prezentei cainelui … (sursa: Mediafax)

Comentati?