Dragoste, bale si … retrovirusuri?

Daca va place sa va pupati cainele, este posibil sa primiti putin mai mult decat o limba pe obraz … va puteti alege cu niste retrovirusuri. Bonus!

Oamenii si cainii se poate sa fi schimbat material genetic de-a lungul mileniilor, prin intermediul virusilor, presupun oamenii de stiinta. Ei au descoperit un nou grup de material antiretroviral la caini, foarte similar cu retrovirusurile endogene observate la om.

Ele apartin unui tip de virus cunoscut sub numele de gamma-retrovirus, tipul cel mai frecvent la mamifere gasit pana in prezent. Acest grup specific de retrovirusurir pare sa fi invadat genomul canin relativ recent. Acest lucru sugereaza faptul ca oamenii si cainii si-au trecut acesti germeni unii altora datorita unei interactiuni de-a lungul mileniilor traversate impreuna, un fenomen cunoscut sub numele de „transmitere laterala”. Ramane incert cum o astfel de transmitere a putut avea loc, probabil de la saruturile umede ale cateilor, de exemplu.

Retrovirusurile – exemplul cel mai infam fiind probabil HIV-ul, virusul care provoaca SIDA – au capacitatea de a incorpora materialul lor genetic in gazdele lor. In acest mod acesti „autostopisti” se reproduc atunci cand gazdele lor fac.

Toate mamiferele si cele mai multe vertebrate sau creaturi cu coloana vertebrala poseda aparent aceste „retrovirusuri endogene” in genomul lor. De fapt, aproape 1% din genomul uman este format din acesti musafiri nedoriti. Soarecii si opossumii sunt chiar si mai mult compromisi, cu aceste virusuri care alcatuiesc aproape 2% din genomul lor.

Dar poate ca sarutarea de mai jos n-o fi chiar atat de benigna 🙂


(foto: lovingmydog.com)

Comentati?