Putin respect pentru gaini, va rog!

Gaina este cea mai apropiata ruda in viata a lui Tiranozaurus Rex. Asadar gainile merita sa fie tratate cu un pic mai mult respect mai ales in lumina noilor dovezi despre terifianta lor origine.

Analize efectuate de cercetatorii de la Harvard University impreuna cu Muzeul de Zoologie comparata din Cambridge, Massachusetts, pe o farama de proteina veche de 68 de milioane de ani ce a apartinut unui Tiranozaurus Rex – impreuna cu cele ale 21 de specii moderne si a unui mastodont disparut, confirma faptul ca dinozaurii impart origini comune cu pasarile, in particular cu gainile si strutii si intr-o masura mai mica pana si cu aligatorii.

Tiranozaurus Rex – „soparla tiran” – si-a confirmat locul in arborele genealogic al vertebratelor gratie unui nou studiu care a fost posibil datorita unei fosile extrem de neobisnuite gasita in 2003.

Chiar daca cele mai multe fosile conservate contin numai tesuturi dure, cum ar fi oase sau scoici, aceasta continea unele dintre tesuturile moi ale dinozaurului, cum ar fi colagen si vase de sange.

Dr.Chris Organ de la Universitatea Harvard si colegii de la Muzeul de Zoologie Comparata au analizat proteinele din colagenul conservat in acea fosila de T Rex si restul de fosile, inclusiv cea a mastodontului care are o vechime undeva intre 160.000 si 600.000 de ani. Au comparat aceste proteine cu proteine ale vertebratelor moderne ale secolului 21 inclusiv pui de gaina, struti si elefanti.

Proteinele de la T Rex au fost cele mai asemanatoare cu cele ale pasarilor, in timp ce ale mastodontului au fost similare cu ale elefantilor, concluzioneaza un articol din The Journal Science.

„Aceste rezultate se potrivesc predictiilor noastre facute pe baza anatomiei scheletului, oferind prima dovada moleculara pentru relatiile evolutive ale unui dinozaur non-aviar” spune dr.Organ.

Coautorul Prof.John Asara de la Beth Israel Deaconess Medical Center si Harvard Medical School adauga: „Am stabilit ca T Rex trebuie sa stea alaturi de pasari – struti si pui – mai bine decat orice alt organism studiat. De asemenea, am aratat ca se inrudeste mai bine cu pasarile decat cu reptilele moderne cum ar fi aligatorii sau soparlele verzi”.

Oamenii de stiinta au suspectat mult timp ca pasarile sunt „rudele in viata cele mai apropiate” ale dinozaurilor bazandu-se in mare masura pe similitudinile dintre scheletele pasarilor si cele ale dinozaurilor.

Aceste rezultate noi consolideaza ceea ce cercetatorii au prezis de cand au privit toate aceste fosile de animale: ca dinozaurii impart mai mult din zestrea lor genetica cu pasarile decat cu a altor vertebrate moderne iar ca mastodontii disparuti si elefantii de azi sunt, de asemenea, strans inruditi.

(Foto via )

Comentati?