Ce ziceti daca astazi vom vorbi aici despre ciocolata? Se apropie Craciunul si stiu cateva retete de prajituri delicioase cu ciocolata, o reteta de tort de nuca si ciocolata ce o sa va incante. Ce daca nu stiti toti sa faceti prajituri? O mama, o bunica, o prietena, o sora sunt intotdeauna prin preajma si una dintre ele trebuie sa se priceapa sa faca si dulciuri, mai ales ca retele mele sunt destul de simple. In plus, nu strica niciodata sa aflati lucruri noi.
Se spune ca celebrul Casanova oferea femeilor ciocolata, asa cum seducatorii zilelor noastre ofera sampanie sau caviar. Exista o multime de legende ce se refera la momentul si la locul exact al aparitiei arborelui de cacao, ingredientul de baza al ciocolatei.
O legenda azteca spune ca o printesa, protectoare a unei comori imense, a fost omorata de niste hoti. Din sangele sau curs pe pamant a crescut arborele de cacao. Botanistii spun ca acesta ar fi aparut in Amazonia in urma cu 4000 de ani inainte de Hristos. Valorificarea sa insa a fost facuta de catre mayasi la inceputurile Erei Noastre. De la populatia Maya, obiceiul consumului de cacao s-a raspandit si la etniile vecine, printre care si aztecii. Cand Cristofor Columb a ajuns pe teritoriul american, bastinasii i-au oferit drept cadou de bun venit o ceasca de ciocolata. Dar obsedat de gasirea drumului catre Indii, acesta nu a dat absolut nici o importanta exoticului produs. La mai bine de jumatate de mileniu de cand Columb a descoperit America, astazi, ciocolata este cel mai iubit desert din lume.
Dar stiti oare cand a aparut prima ciocolaterie si unde? Ei bine, s-a intamplat in Spania si era in 1580. De atunci importurile de cacao au crescut masiv, si cum Spania avea teritorii vaste in Europa ciocolata s-a raspandit extrem de repede pe continent. Franta a fost sedusa in 1615, cand Ludovic al XIII-lea s-a casatorit cu Ana de Austria, infanta Spaniei. Dar primul ciocolatier francez avea sa apara in 1659. Productia industriala a aparut odata cu aparitia primei fabrici, in 1780 la Barcelona.
La fel ca si noi au iubit ciocolata si Goethe, despre care se spune ca fiind nevoit sa plece in Elvetia, si-a luat cu el o impresionanta cantitate de ciocolata, pentru ca nu avea incredere in ciocolatierii elvetieni; lui Voltaire ii placea deasemenea, dar si lui Casanova.
Vorbeam mai sus despre locul in care a aparut prima ciocolaterie in lume, si va spuneam ca s-a intamplat in Spania in 1580. Locuitorii Spaniei au inceput, treptat, sa aprecieze miraculosul preparat, servit cu precadere de aristrocatie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. Calugarii spanioli au fost cei care au facut public modul de preparare a acestei bauturi ce a fost rapid apreciata la Curtea Regala din Franta si apoi din Marea Britanie.
Cacohuaquatl in limba incasa înseamna „cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni”, adica a zeului Quetzalcoatl. Fructele de cacao serveau ca moneda de schimb iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea bauturii zeilor, „tchocolaltl”, ciocolata cu efecte stimulatorii pentru inlaturarea oboselii si cu gust foarte placut. Arborele de cacao poate ajunge la 8 metri in 12 ani, infloreste pe tot cursul anului, are cam 100.000 flori in buchete, insa numai 0,2 % din ele si rodesc.
Secolul XIX a adus doua transformari importante in istoria ciocolatei. In 1847, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidificare a ciocolatei, iar doi ani mai tarziu, suedezul Daniel Peter a adaugat un ingredient nou: laptele. La scurt timp, o noua inventie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazuta decat cea a corpului uman. Asadar, ciocolata se topeste in gura si la propriu, nu doar la figurat. Ciocolata neagra se topeste la circa 35 grade Celsius, in timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatura mai scazuta cu cateva grade. Ciocolata cu lapte este cel mai cautat sortiment, ciocolata neagra fiind apreciata doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.
Ciocolata contine praf de cacao aproximativ 30 %, 30 % grasimi, 15 % proteine, restul fiind diverse arome, conservanti, lapte si alti compusi. Lecitina, o fosfolipida, este nelipsita pentru ca ea usureaza de fapt alunecarea particulelor de cacao si micsoreaza vascozitatea. Cercetatorii au constatat ca acest aliment contribuie doar in proportie de 2% la asimilarea grasimilor, cel mai mare aport avandu-l grasimile din carne, prajeli etc. Asadar, ciocolata NU INGRASA! Cel putin nu asa cum ni se tot spune si cum credeam.
Ciocolata nu e sanatoasa? Din contra. Contine substante hranitoare si vitamine, cum ar fi zincul, fierul, magneziul; ba mai mult, in ciocolata se gasesc antioxidanti asemanatori celor din vinul rosu, care previn atacul de cord. Ceea ce nu este sanatos în ciocolata este zaharul, care poate produce carii sau alte probleme de sanatate, in cazul consumului exagerat. De asemenea, specialistii nu recomanda consumul de ciocolata la caini, datorita teobrominei aflata in aceasta, care le poate da indigestii sau chiar ii poate otravi, daca este administrata în cantitati mari (100 – 150 mg/kg; ciocolata cu lapte contine cam 44 mg de teobromina la 28 g, cea semidulce 150 mg/28 g, cea amara 390 mg/28 g).
Nu ciocolata este cauza durerilor de cap, spun specialistii, ci stresul, foamea, schimbarile hormonale, somnul insuficient. Iar in plus cercetatorii au mai descoperit ca: ciocolata nu creeaza dependenta datorita compozitiei sale. Cele mai multe persoane simt nevoia sa o manance datorita senzatiei placute cand aceasta se topeste in gura. In plus, ciocolata contine phenylephylamine – acelasi hormon care este pus in actiune cand te indragostesti, avand astfel si o explicatie pentru faptul ca multa vreme s-a crezut ca ciocolata este un afrodisiac. Prea multa cofeina? Nimic mai neadevarat! 60 de grame de ciocolata contin cofeina cat o cana de cafea decofeinizata, spun tot specialistii.
Pingback: Istoria ciocolatei | Privilegiul