„God” ar putea primi inchisoare pe viata

„God” ar putea fi inchis pe viata pentru ca si-a facut cont pe Facebook

Un palestinian a fost arestat si este acuzat de „insultarea esentei divine”, dupa ce a creat mai multe pagini pe Facebook declarandu-se „Dumnezeu” si criticand credinta islamica.

Walid Husayin, 26 de ani, din Qalqilya, era cunoscut pe plan local ca un om linistit care lucra seara in frizeria tatalui sau si isi petrecea fiecare zi de vineri pentru a se ruga impreuna cu familia sa. Insa acum, conservatoarul oras Qalqilya cere executarea rezidentului lor, dupa cum scrie AP:

„Ar trebui sa fie ars de viu”, a declarat Abdul-Latif Dahoud, 35 de ani rezident in Qalqilya. „Executia ar trebui sa fie publica, sa fie un exemplu si pentru altii”, a adaugat el.

Inchisoarea pe viata este pedeapsa maxima permisa in functie de cat de strict este judecatorul si cat de accesibil un astfel de mesaj. Blogul acuzatului a avut peste 70.000 de vizitatori la apogeu, cand isi afirma vederile atee si descria Islamul ca „o credinta oarba care creste si ia mintile oamenilor acolo unde exista irationalitate si ignoranta”. Husayin a starnit indignarea in comunitatile musulmane dupa ce a creat mai multe grupuri declarandu-se „Dumnezeu” si folosind versete din Coran pe care le-a batjocorit sugerand cititorilor sa fumeze marijuana.

Autoritatile au fost avertizate cu privire la activitatea lui Husayin prin Ahmed Abu-ASAL, proprietarul unui internet-cafe, care a devenit suspicios dupa ce a observat ca Husayin petrecea pana la sapte ore pe zi la calculator in cafenea. Abu-ASAL are un angajat care supravegheaza activitatea si apoi informeaza autoritatile locale; astfel acestea l-au arestat pe Husayin pe 31 octombrie in timp ce el se afla la computer in cafenea.

Stirea arestarii lui Husayin vine in momentul in care o serie de probleme islamice au fost interconectate cu comunitatea Facebook. Eliminarea unor pagini Facebook anti-musulmane sau blocarea temporara a site-ului de catre Arabia Saudita in urma unor „ingrijorari morale” sunt doua dintre aceste probleme. Ambele cazuri de perturbare a serviciului cuiva implica blocarea libertatii de exprimare, fara indoiala, desi din puncte de vedere diferite.

Comentati?