Relatii vs Relatii (partea 1)

(fotografii: Lady M)
Am cunoscut recent un cuplu care dupa cateva luni de relatie s-a prabusit. Ea stia ca s-a dus tot, el nu constientiza nici cand i s-a spus „Ajunge! Ne indreptam intr-o directie gresita”.

Cand una din parti este profund implicata in activitati profesionale si sociale, iar celalta prea putin sau deloc, atunci partea mai putin activa (sau inactiva) o va trage (voluntar sau involuntar) in jos pe cealalta. Cui foloseste prabusirea unuia sau amandurora?

In general, atunci cand intri intr-o relatie, n-ar trebui sa doresti sau sa incerci sa iti schimbi partenerul, pentru ca risti sa ajungi sa te schimbi si tu, si nu neaparat in bine. Evolutiile … da sunt bune, dar modificarile fundamentale, deloc!

Investitia in oamenii este de durata si este cea mai riscanta. Cine are timp de pierdut? Tu, Tu sau poate Tu? Cine isi asuma esecul? Tu, Tu sau poate Tu? De succes nu va intreb, pe acesta si-l aroga toata lumea.

Omul nu e orice fel de materie ca sa o poti transforma in ceva sau altceva dupa formule bine stabilite, dupa retete bine cunoscute. Omul este complicat, complex, un mister.

Intr-o relatie, rolul nostru este acela de a-l sustine pe celalalt mai ales daca are un vis; dar daca nu are un vis bine conturat, nu-i poti imprumuta din visele tale! Poti totusi sa-i arati zarea iar el sa-si aleaga ceva din ceea ce vede si crede ca poate realiza. Atentie, intreaba-te cat timp ai la dispozitie ca partenerul tau sa se urneasca spre vis si cat timp ai ca sa si-l implineasca?

M. Scott Peck spunea “Pana nu te pretuiesti pe tine nu o sa-ti pretuiesti timpul tau. Pana cand nu o sa-ti pretuiesti timpul tau nu o sa faci nimic cu el.” Ei bine, cat timp esti dispus(a) sa iti rupi din timpul tau pentru a te constitui in partener (vezi dictionar) pentru jumatatea ta?

Daca ai ales sa ramai langa el la bine si la greu, daca-l iubesti si este in mare proportie idealul tau, probabil vei avea o viata inainte pentru indeplinirea visului tau, pentru indeplinirea visului lui, dar daca nu ai raspunsuri pozitive la intrebarile firesti legate de relatia ta, mai bine fa un pas inapoi si ramai pe pozitia de neutru. Sigur, ideal ar fi sa rupi pisica-n doua. Dar cati sunt dispusi sa fie vertebrali si sa renunte la compromisuri? Putini, prea putini, tot mai putini.

Si inca ceva, ce te faci cand acesta crede ca vede ceva la orizont, dar e orb, fara stiinta sau mai rau, este pur si simplu limitat ori se misca in reluare? Greu la deal cu boii mici, dar mai greu cu omul in spinare!

Daca atunci cand te uiti langa tine si nu-ti place ce vezi, dar iti imaginezi cum ar putea fi, fugi! Nu mai astepta sa se schimbe, pentru ca fundamental nu se va putea schimba aproape niciodata. Sigur pot fi si exceptii, ca si la loterie, dar cine are chef sa joace un asemnea joc cu miza mare si sanse mici atunci cind e vorba despre o relatie?

In general ne indragostim tocmai pentru ca nu cunostem decat latura cea dulce, dar pe masura ce inaintam in relatie, incepem sa descoperim plusurile si sa observam minusurile. In unele ne regasim, pe unele le admiram fara sa le detinem, iar de altele ne ingrozim. Nu intotdeauna cele in care ne regasim ne si plac, dar ne e mai usor sa le toleram. Cele in care nu ne regasim, dar pe care le admiram, pot fi plusuri care sa ne ridice daca avem o fundatie buna. Cele de care ne ingrozim, ar putea fi exact esenta viitoarei despartiri.

Cel mai rau este sa fii singur in doi. La fel de rau este si sa comunici deschis cu partenerul tau iar acesta sa iti dea dreptate, sa iti spuna ca te sustine, insa dincolo de cuvinte sa nu existe sustinere si prin fapte. Este usor sa spui „sigur iubita mea, asa vom face” apoi sub diverse pretexte puerile sa fi primul care incalca intelegerea.

Ceea ce nu inteleg unii oameni este faptul ca atunci cand te uiti in sus spre cineva sau ceva, nu e suficient sa te uiti si sa urci atent la pragul de sus. Ai sa ramai suprins cum poti aluneca calcand gresit in asccensiunea ta nefireasca si sa te lovesti de pragul de jos. Apoi te intreb? Oare o crestere prin altii nu e o crestere falsa?

Care sunt minele la care trebuie sa fim atenti si pe care sa le evitam in relatii?

1. trairile de moment;
2. pierderea contactului cu prietenii valorosi;
3. inselarea increderii;
4. incapacitatea de a gandi realist;
5. lipsa de sincronizare;
6. discrepanta intre ceea ce spui si ceea ce faci;
7. nesiguranta;
8. incapacitatea de a lua decizii grele;
9. incapacitatea de a dezvolta vise comune;
10. adulterul / infidelitatea.

Viata este ca atunci cand mergi cu taxiul: chiar daca mergi undeva sau doar stationezi, odata urcat in masina contorul taxeaza pana la destinatia finala.

Partenerul tau este ceea ce vrei? Tu esti ce isi doreste partenerul? Intrebati-va mai des ce faceti pentru voi, pentru cuplu sau/si doar pentru partenerul vostru. Nu tineti scorul, dar nici nu va irositi timpul! Boala lunga, moarte sigura. Succes!

2 comentarii pe “Relatii vs Relatii (partea 1)

  1. Pingback: Relatii vs Relatii (partea 1) | doamnamisterioasa

Comentati?