Fizic versus emotional

O cafea fierbinte te relaxeaza: Persoanele care au tinut in palme o ceasca de cafea fierbinte, timp de 10-25 de secunde, s-au simtit foarte confortabil in prezenta unui strain. O ceasca de lichid rece ca gheata a avut efect invers, arata un studiu recent, conform Los Angeles Times. Cercetatorii au descoperit ca o ceasca de lichid aburind te poate face sa-i vezi pe ceilalti intr-o lumina mai buna. „Daca vrei sa faci o impresie buna, o ceasca de cafea fierbinte ar putea sa intoarca situatia in favoarea ta”, spune autorul studiului, Lawrence E. Williams, de la Universitatea din Colorado.

Studiul arata felul in care proprietatile fizice pot influenta, inconstient, reactiile emotionale. „Procesele noastre mentale nu se desfasoara separat, detasat de procesele corpului nostru”, spune John Bargh, psiholog la Universitatea Yale. Totusi, in privinta relatiilor interpersonale, o bautura fierbinte nu poate face minuni atunci cand cealalta persoana se poarta ciudat sau agresiv: „Chiar daca as bea o cafea calda cu Adolf Hitler, tot nu l-as placea”, spune Bargh.

In cadrul studiului, 41 de persoane au fost rugate sa tina in palme o ceasca de cafea calda sau rece. Apoi, li s-a cerut sa isi spuna parerea despre o persoana neidentificata, pe care cercetatorii au descris-o ca fiind „prevazatoare, practica, ambitioasa si priceputa”. Cei care au tinut ceasca de cafea calda i-au dat persoanei o medie de 4.7, punctajul maxim fiind 7. Cei care au avut cafeaua rece au notat persoana cu 4,3 puncte. „Caldura fizica ne poate face sa-i vedem pe ceilalti ca fiind, si ei, mai calzi. De asemenea, ne poate face pe noi insine sa devenim mai calzi, mai generosi si increzatori in ceilalti”, a afirmat Bargh.

Psihologii cred ca legatura dintre caldura fizica si cea emotionala este stabilita in copilarie, atunci cand caldura fizica este asociata cu mancarea, siguranta si dragostea. Mai tarziu, la maturitatea, o ceasca de cafea calda sau o baie fierbinte activeaza amintirea acelei senzatii din copilarie.

„Rece si singur” are acum o baza stiintifica: Teama de respingere face o persoana sa isi dea seama de raceala unei camere, au descoperit cercetatorii, iar oamenii ce se simt izolati tind sa prefere bauturile calde in defavoarea celor reci. Izolarea sociala este adesea descrisa drept „rece si singur”, dar chiar se poate simti cu adevarat rece?

Noi studii spun ca raspunsul este afirmativ. Doar gandul la o eventuala respingere poate face o persoana sa perceapa o incinta drept fiind rece, in conformitate cu un articol din ziarul Psychological Science. Studiile, conduse de cercetatori de la Universitatea din Toronto, au descoperit deasemenea ca oamenii care se simt izolati prefera bauturile calde, presupunand astfel ca se vor simti mai bine. Studiile arata deasemenea ca sunt baze psihologice in spatele metaforelor ce leaga temperaturile scazute cu sentimente de singuratate, deznadejde sau tristete, a declarat psiholoul si seful studiului Chen-Bo Zhong. „Mintea noastra nu este independenta de corpul nostru”, spune el. „Perceptiile pe care le credem pur si simplu cognitive implica deasemenea si perceptie fizica.”

Experimentul initial a implicat 65 de subiecti, impartiti in doua grupuri. Jumatate au fost instruiti sa se gandeasca la o perioada cand au fost izolati social, in timp ce ceilalti au fost rugati sa se gandeasca la o perioada in care se simteau acceptati. Cand au fost rugati sa estimeze temperatura din camera, cei ce au trebuit sa se gandeasca la respingere au apreciat temperatura la 21-22 grade Celsius, cu 5 grade mai putin decat cel de-al doilea grup.

In al doilea experiment, cercetatorii au aranjat un joc virtual de aruncare a unei mingi astfel incat unii din cei 52 de jucatori sa primeasca mingea doar de doua ori. Dupa terminarea jocului li s-a cerut sa aleaga intre o cafea fiebinte, o supa fierbinte sau o Coca Cola rece. Subiectii ce au fost aproape ignorati in cursul jocului au avut o preferinta mai mare pentru lichide fierbinti decat cei ce au fost implicati mai mult in joc.

Lawrence E. Williams Jr., Profesor asistent marketing la Universitatea din Colorado – Leeds School of Business, ce studiaza temperatura si emotiile, spune ca asocierea pare a avea radacinile in copilarie, cand senzatia fizica de caldura vine de la a fi tinut in brate si a fi iubit. El nu a fost implicat in studiul Universitatii din Toronto.

Janice Kiecolt-Glaser, psiholog la Ohio State University, care deasemenea nu a participat la acest studiu, spune ca perceptia racelii/frigului poate fi o reactie fiziologica la stres cauzata de izolarea sociala. Cand oamenii devin nervosi sau stresati, vasele periferice de sange se contracta, racind pielea.

Totusi, daca in aceasta perioada preferati o bautura calda – cafea, ceai, lapte – nu o traduceti imediat prin teama de respingere. E doar frigul de afara si din calorifere! Rusii sunt de vina: au inchis conducta de gaze!

Comentati?