Stiinta din spatele culorilor toamnei

A venit toamna, nu mai este nici un dubiu, si am inceput deja sa vedem si simfonia de culori atat de familiara acestui anotimp: ruginiu, rosu, portocaliu, galben. Culorile ei nu înceteaza niciodata de a-i atrage si incanta pe cei cu o atractie spre maiestria de neegalat a naturii. Dar ce este in spatele acestei explozii anuale de culoare? Ce spune stiinta?

Fenomenul nu este, cum multi cred, urmare a temperaturilor reci sau a prezentei frigului timpuriu. Cheia pentru aceste tabouri colorate este de fapt legata de impactul soarelui asupra proceselor plantelor botanice si scaderea luminii soarelui cauzata de inclinarea axei Pamantului.

Un copac cu frunze cazatoare isi mentine culoarea verde intens toata primavara si vara prin furnizarea constanta catre frunze de clorofila, care este in mod natural degradata de expunerea la soare. In cazul in care regiunea in care este situat un copac se indeparteaza de soare – schimbarea de sezon – cantitatea de lumina a soarelui incepe sa scada, la fel si productia de clorofila.

Lipsa ei (a clorofilei) permite altor pigmenti prezenti in frunzele sa-si faca simtita prezenta cu ajutorul unor substante pe nume antociani (responsabile cu nuantele de rosu, albastru si violet), taninilor (pentru maro) si carotenoizilor si carotenului (pentru portocaliu si galben). Ca efect, frunzele de fapt isi pierd culoarea dominanta, verde, castigand in acelasi timp nuante de tonuri vibrante ce accentueaza atat de frumos sezonul recoltelor.

Comentati?