Inventii fara de care nu ne concepem viata

Valiza pe roti sau trollerul: O idee cel putin utila. Dar oare cine a inventat-o?

Cei de la Briggs & Riley au declarat luna Octombrie drept a 40-a aniversare a inventiei bagajului pe roti.

“Primul bagaj cu roti este copilul parintelui Briggs & Riley Bernard Sadow. Dupa vacanta in Aruba, intorcandu-se cu sotia sa si cele doua valize uriase, a observat o sanie in apropiere si a facut o asociere inspirata intorcandu-se spre sotia sa si spunandu-i: “De asta au nevoie bagajele: roti!”

U.S. Luggage a depus dosarul si a castigat patentul acestei de-acum indispensabile inventii in 1972, ce a fost apoi preluata (in urma unor procese) si de alte companii ce-si pot pune roti bagajelor lor. Insa sunt si altii care pretind ca inventia le apartine. Bob Plath, un pilot al Northwest Airlines ce a pus bazele companiei Travelpro, pretinde – si el – ca este primul ce a inventat primul bagaj pe roti. In 1989.

Dar nu va grabiti sa presupuneti ca sunt singurii ce-si disputa paternitatea inventiei. Conform Wikipedia D. Dudley Bloom cel ce a inventat prima sticla “magica” de lapte pentru papusi (wow, o inventie absolut uluitoare!) ar fi venit cu ideea bagajului pe roti.

„Bloom a fost director de dezvoltare de produs la Atlantic Luggage Company in Trenton, New Jersey. In 1958, el ar fi putut sa-si aduca profunda sa contributie pentru acest produs de larg consum. S-ar fi apropiat de presedintele companiei cu un model al produsului sau aratandu-i bagajul pe o platforma cu role si un maner. „Cine ar vrea sa puna un bagaj pe roti?” l-ar fi luat in deradere seful lui. Desi, intr-o anumita ocazie, de Craciun, in 1949, Bloomingdale’s a vandut un dispozitiv de care atasat bagajelor le-ar fi facut cu roti.

Cred ca daca am sapa mai adanc am gasi o referire la multe alte persoane care pretind ca au „inventat” valizele cu roti mult mai devreme, dar hai sa fim recunoscatori doar ca ele exista. Pentru ca sunt atatea locuri spre care avem nevoie sa mergem luandu-ne cu noi bagajele!

Comentati?