E 4 Iulie!

Poate ca nu stiu ei prea multa geografie (dar sunt multi europeni cu pretentii care stau prost la aceasta materie), unii habar n-au cine a fost Hitler, cred in vampiri, mananca infiorator de multe chimicale la fast food si mai au multe alte „bube”, totusi locuitorii planetei viseaza o viata sa ajunga in America … Nu va intrebati oare de ce?!

Poate pentru ca au marfuri si servicii multe, variate, bune si ieftine, de la alimente, la haine, spectacole, electronice. Nu ai niciodata senzatia ca esti pacalit.

Au un jurnalism de calitate: ai ce citi in ziare si reviste, la posturile de stiri, asculti stiri, jurnalistii lor stiu sa iti spuna povestea si stiu sa puna intrebari.

In librariile americane poti lua o carte din raft, te asezi jos pe podea si citesti fara sa te intrebe nimeni de … sanatate.

Daca vrei teatru bun, un concert exceptional, un muzeu pentru orice-ti trece prin minte, ei le au pe toate.

La ei „eu traiesc pentru ca tu cumperi de la mine, deci hai sa castigam amandoi” este litera de lege si isi croiesc afacerile pornind de la aceasta idee.

Functionarul public, banca, politia, serviciile … iti raspund cu rabdare chiar daca pui o intrebare stupida, isi fac treaba si sunt politicosi. Chiar daca pentru unii pot parea falsi, la ei oamenii zambesc, rad, sunt veseli si glumesc. Nu se inghesuie, nu se grabesc stupid, nu te imbrancesc la coada, nu te reped cand intrebi ceva, nu se uita urat la tine, nu te alearga pe trecerea de pietoni chiar daca se intampla sa treci pe rosu.

Pentru ca au parcuri. Mari, frumoase, ingrijite. Peste tot.

Pentru ca au reguli ce sunt sunt clar definite si nimeni nu se tocmeste acolo unde exista lege.

Pentru ca au indicatoare clare si exista harti oriunde este o zona mai complicata.

Pentru ca soferii de taxi, desi guralivi, nu se plang de soacre, de viata grea, nu ti se baga in sufletul, ci fac o conversatie placuta si interesanta, sau pur si simplu isi fac treaba lor.

Pentru ca nu se holbeaza nimeni la tine, oricat de neobisnuit ai arata.

La multi ani America! Happy 4th of July to all my american friends!

Comentati?