Ce face competitia din barbati

Competitia la care sunt supusi in permanenta barbatii ii tine pe acestia intr-un stres permanent si le provoaca variatii hormonale facandu-i sa reactioneze fie combativ (cum fac cimpanzeii) fie pasiv ca bonobo.

Asemanarea masculilor din speciile umana versus primate ar fi rezultatul unui studiu al cercetatorilor de la Universitatile Harvad si Duke, publicat in revista „Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS).

Ei spun ca atunci cand sunt supusi competitiei, „domnii” cimpanzei inregistreaza niveluri crescute de testosteron, pe cand „domnii” bonobo de cortizol, iar la domnii nostri reactia hormonala variaza de la un barbat la altul.

In grupurile cimpanzeilor, care traiesc intr-o societate dominata de masculi, statutul social este fundamental pentru fiecare membru, iar comportamentul agresiv asociat incercarii de mentinere a pozitiei sau a urcarii in ierarhia sociala conduce de cele mai multe ori spre consecinte grave.

Intr-o competitie, de cele mai multe ori, un barbat reactioneaza fiziologic la fel ca si bonobo, adica ii este inregistrata o crestere a nivelului de cortizol (hormon asociat cu stresul si pasivitatea) dar daca este predispus catre arivism si tendinta puternica de crestere a statutului social, atunci schimbarea ce va fi detectata este fara dubiu cresterea nivelului de testosteron, adica exact ce li se intampla cimpanzeilor.

Comentati?